Štětce na make-up mohou být strůjcem kosmetických potíží

Akné, vyrážky nebo stafylokokové infekce? I tohle vám může způsobit kosmetický štěteček, který nečistíte každý týden. V ohrožení se ale ocitá i zrak! A to jako bez legrace.

Pravidelně docházíte na kosmetiku, aby vaše pleť byla jako ze škatulky. Také si kupujete drahé krémy a nikdy byste nešla spát bez odlíčení. Nepodceňuje ani peeling, zdravě jíte, hodně pijete, dostatečně dlouho spíte a užíváte tabletky s obsahem kolagenu. Zdá se vám, že už snad nemůžete dělat víc. Přesto má vaše pokožka do dokonalosti hodně daleko. Ale jak to? Nelze se nezeptat – kdy jste naposledy čistila své štětečky na oční stíny? A co houbičky, se kterými si nanášíte make-up? Možná vítr vane právě odtud!

Semeniště bakterií, kterým si otíráte obličej

V kosmetické taštičce, kufříku či nočním stolu, na poličce v koupelně nebo jen tak na umyvadle. Bez ohledu na to, kde tyto zkrášlující nástroje skladujete, bývají domovem neuvěřitelného množství bakterií, mikrobů, odumřelých buněk, zbytků kožního mazu, prachových částic a nečistot. Takové závěry přináší jistá studie (1), podle kterých jsou štětce a houbičky špinavější než běžná toaleta. Tedy samozřejmě v případě, že je nečistíte, a to alespoň jednou týdně. Jejich používání pak narušuje kožní mikrobiom a omezuje přirozenou ochrannou bariéru, což může způsobit akné, vyrážky, stafylokokové infekce a celou řadu dalších komplikací, varují autoři zmíněné studie.

Jednou za měsíc? To nestačí!

Ti zjistili, že toto náčiní hodně žen nečistí vůbec nikdy. 40 procent tak učiní jednou za měsíc a 20 procent jednou za čtvrt roku. Jenže to je s ohledem na prokázané poznatky samozřejmě špatně. I americká profesní organizace dermatologů (American Academy of Dermatology Association) doporučuje štětce, houbičky a další aplikátory důkladně omývat každý týden (2), a to buď speciálním prostředkem k tomu určeným, nebo alespoň jemným mýdlem a vlažnou vodou. V sázce není jen kvalita pleti a tím i vaše krása, ale možná i zrak. Před pár lety se lékaři setkali s případem jisté ženy, která zůstala částečně slepá poté, co špinavý štěteček kontaminoval její kontaktní čočky (3).

Zdroje: (1) www.spectrumcollections.com/en-eu/blogs/the-latest/makeup-brush-storage-areas-could-be-dirtier-than-your-toilet?ranMID=44822&ranEAID=2116208&ranSiteID=TnL5HPStwNw-q.mYplfiYBAvuMJKtxn9Bw, (2) www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/routine/clean-your-makeup-brushes#:~:text=be very serious.-,To protect your skin and kill any harmful bacteria that,water to remove residual makeup., (3) www.nypost.com/2022/09/26/woman-left-partially-blind-thanks-to-her-dirty-makeup-bag/

 






Celkem 1 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:13
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:13

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat