Rýžová voda má pozitivní vliv na pleť a vlasy

Pokud vaříte rýži, pravděpodobně po dokončení vyhazujete zbytky „rýžové vody“. Ale věřte tomu nebo ne, rýžová voda, mléčná tekutina, která zbyde, když rýži na několik hodin namočíte, nabízí spoustu benefitů pro zdraví vlasů – a rýžová voda na vlasy není jediné použití.

Nejenže může rýžová voda podporovat růst vlasů a bránit řídnutí vlasů, ale nabízí také příznivé účinky pro osoby s citlivou a stárnoucí pokožkou. Vzhledem k tomu, že ji lze vyrobit ze dvou velmi levných a široce dostupných surovin, vody a rýže, není důvod to nezkusit.

Jak používat rýžovou vodu na vlasy

Rýžová voda je zakalená tekutina vyrobená namáčením rýže na několik hodin. Některá rýžová voda může být fermentovaná, což znamená, že se louhovala déle a vyvinula některé prospěšné sloučeniny, stejně jako jiné fermentované potraviny.

Rýže obsahuje řadu živin. Když se rýže namočí do vody, některé z těchto živin se uvolní do tekutiny, kterou pak lze aplikovat na vlasy nebo pokožku. Rýžová voda obsahuje antioxidanty, jako jsou fenolové a flavonoidní sloučeniny, vitamín B6, vitamin E, škroby, polysacharidy a další sacharidy, aminokyseliny (stavební kameny bílkovin, které také pomáhají formovat a opravovat vlasy) a organické kyseliny.

Fermentovaná rýžová voda obsahuje sloučeninu zvanou inositol, typ molekuly cukru se schopností bojovat proti volným radikálům, které mohou pomoci chránit před poškozením lámavostí vlasů. Navíc obsahuje sloučeninu zvanou pitera, vedlejší produkt fermentace kvasinek, která je spojena s buněčnou obnovou.

Výhody používání rýžové vody

Rýžová voda pomáhá podporovat růst vlasů a dodává jim lesk, oplachuje od nečistot, ale přitom je neoslabuje nebo vysušuje. Chrání také před roztřepenými konečky a vlasy působí jako přírodní kondicionér.

Kromě použití rýžové vody na vlasy ji můžete použít také k podpoře zdraví pokožky. Pomáhá hydratovat pokožku a snižuje příznaky ekzému a suchosti pokožky. Snižuje také příznaky dermatitidy a podráždění suché a citlivé pokožky. Díky svým antioxidačním účinkům chrání před známkami stárnutí, včetně jemných vrásek a tmavých skvrn.

Zdroj: jddonline.com/articles/a-systematic-review-application-of-rice-products-for-hair-growth-S1545961622P0177X/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat