Ajurvédské prostředky pro mastnou pleť oceníte nejen v létě

Jednou z výhod léta je, že vaše pokožka je díky opálení atraktivnější a zářivější. Bohužel, často s tím ruku v ruce jde i zvýšená produkce mastnoty. Jak a čím vymezíte její hranice? Kromě růžové vody zabere i med!

Pokud si všimnete, že je vaše pleť v létě mastnější, vězte, že se nejedná o nic zvláštního. Mazové žlázy produkují olej, který pokožku především chrání. Když je počasí v létě teplejší a vlhčí, máte tendenci se více potit, což produkci oleje ještě více podporuje. V důsledku toho nadměrný maz ucpává kožní póry a nahrává vzniku akné. Správná péče o vaši pokožku však tato rizika může snížit. Inspiruje se ájurvédou, léčebným systémem, který se vyvinul mezi mudrci dávné Indie přibližně před 6 000 lety. Tyhle tipy se těší velké popularitě.

Santalové dřevo

Santalové dřevo se již dlouho používá pro své chladivé a zesvětlující vlastnosti. Je vhodné zvláště při podráždění pleti, redukuje pupínky, kožní vyrážky a jizvy. Jako součást kosmetických přípravků pokožku omlazuje a vypíná. Lze jej používat i jako esenciální olej.

Růžová voda

Růžová voda pleť zbavuje make-upu, ale také nahromaděných nečistot a přebytečného kožního mazu. Bývá součástí micelárních vod a pokožku zanechává hydratovanou.

Med

Navzdory tomu, že med je dalším přírodním a zvláčňujícím prostředkem, taktéž absorbuje přebytečný maz z obličeje a snižuje možnost vzniku pupínků. Funguje jako antiseptický a antibakteriální chladivý balzám a podle ájurvédské víry podporuje hojení ran a vředů. Med naneste na obličej a smyjte jej vodou, jako změkčovadlo nemá konkurenci.

Multani Mitti

Multani Mutti neboli Fuller's Earth (k dostání v prodejnách zdravé výživy) je jedním z nejpoužívanějších přírodních exfoliantů pro mastnou pleť. Důkladně čistí, zbavuje nečistot, zabraňuje tvorbě akné a pupínků, vyživuje, snižuje přebytečný maz a podporuje elasticitu. Použijte osvědčený recept Multani mitti s růžovou vodou či s medem a tvarohem, výsledky vás ohromí.

Co dalšího pro svoji pleť můžete udělat?

S vyšší vlhkostí se může zdát, že hydratační krém vůbec nepotřebujete, ale mějte na paměti, že teplo a pot mohou pokožku podráždit. Používejte lehké a nekomedogenní hydratační krémy, které nezatěžují kožní póry a umožňují jim dýchat. Hledejte přísady, jako je kyselina hyaluronová, kyselina salicylová a kyselina glykolová a noste u sebe matující papírky. Stačí, když papírek přiložíte na obličej, veškerá mastnota se do něj ihned vsákne. Zmatněnou pleť poprašte trochou bronzujícího prášku, protože i ten pomůže přebytečný maz absorbovat.

Zdroje: www.planetayurveda.com/library/top-7-home-remedies-for-oily-skin/






Celkem 1 komentářů

akoj50@seznam.cz
03.08.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat