Bahenní voda je novým ranním wellness nápojem

Zlaté mléko (kurkuma latté) je poměrně známé, ale už jste ve wellness kruzích slyšeli o bahenní vodě? Tenhle módní alternativní ranní nápoj si získává čím dál víc fanoušků!

Považuje se za zdravější náhražku kávy a obvykle obsahuje houby, kurkumu a zázvor. Nápoj, kterému se říká bahenní voda, je vlastně prášek, který se skládá z kombinace hub (obvykle reishi, shiitake, housenice čínské a čagy), adaptogenů, kakaa a koření. To vše se smíchá s vodou a promění v energeticky vydatný a výživný koktejl. Údajně poskytuje stejné výhody jako káva, ale bez jejích vedlejších účinků, jako je třeba nervozita nebo úzkost.

Potenciální zdravotní přínosy

Bahenní voda představuje unikátní směs různých ingrediencí inspirovaných starověkou ajurvédskou medicínou. Všechny použité houby jsou pěstovány organicky a procházejí testy třetích stran na těžké kovy a další kontaminanty. Odborníci o nich tvrdí, že nabízejí plno potenciálních zdravotních přínosů, jako je podpora celkové tělesné kondice a soustředění, péče o imunitní systém a stimulace trávení.

Bahenní voda je pro mnohé atraktivní díky své snížené koncentraci kofeinu. (Obsahuje 35 mg kofeinu v jednom šálku ve srovnání s 90 mg až 100 mg kofeinu v typickém šálku kávy.) To může být výhodné pro ty, kteří chtějí snížit příjem kofeinu nebo jsou na kofein citliví. V uvedeném nápoji jsou k mání také přísady, jako je kakao a skořice, jež jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají v boji proti oxidativnímu stresu (1). Zázvor a kurkuma, taktéž obsaženy v bahenní vodě, se zase spojují s trávicím systémem a snížením zánětu.

Jak se nápoj připravuje?

Připravit si šálek bahenní vody je docela jednoduché. Smícháte 1 polévkovou lžíci prášku s vodou zahřátou na 80 stupňů Celsia (vhodné je ovšem i mléko) a čekáte, až se všechno dokonale propojí. Bahenní voda je vhodná pro bezlepkovou a veganskou dietu, stejně jako pro stravovací program Whole30. Zatímco alergické reakce na přísady v bahenní vodě jsou vzácné, jednotlivci by měli posoudit svůj aktuální zdravotní stav a pečlivě si přečíst seznam přísad.

Pro a proti

Bahenní voda má výraznou chuť, která se nemusí líbit každému. Bývá popisována jako zemitá, mírně nahořklá a méně robustní, tedy aspoň v porovnání s běžnou kávou, leckomu vadí, že se jedná o předem namíchaný produkt. Tak těžko říct, zda se v našich končinách ujme…

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3093095/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7400087/ - zbytek článku






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat