Olej z máty peprné zlepšuje texturu vlasů

Esenciální olej z máty peprné je malým zázrakem. Může pomoci při podpoře růstu vlasů, zlepšuje zdraví pokožky, a v kombinaci s potřebami z kuchyně dokonce zmírňuje projevy alergických reakcí.

Je svěží, chladivá a běžně dostupná. Máta peprná se běžně používá při rýmě, kašli, bolesti v krku nebo hlavy. Málokdo však ví, že je užitečná i při zkrášlování vlasů, zvlášť když na ni vsadíte ve formě esenciálního oleje. Co umí a jak ji používat?

Podpora růstu

Máta peprná podle studií (1) zvyšuje průtok krve do pokožky hlavy a vyživuje kořeny, díky čemuž vlasy rostou rychleji, navíc jsou silnější a odolnější vůči vnějším vlivům.

Redukce lupů

Máta peprná má antimikrobiální vlastnosti a může pomoci v boji proti houbám a zánětu, takže je skvělá při krocení lupů i odstraňování přebytečného oleje na pokožce hlavy (2). Díky mentolu, hlavní účinné látce, také zklidňuje svědění. V případě, že ji budete aplikovat jednou až dvakrát týdně, výsledky uvidíte během 4–8 týdnů.

Jak mátový olej používat?

Před nanesením mátového oleje na pokožku hlavy jej musíte smíchat s nosným olejem. Tím se snižuje riziko podráždění kůže. Mezi ty vhodné patří olej kokosový, jojobový a ricinový. Esenci je vhodné přimíchat i do běžného šamponu nebo kondicionéru. Stačí přidat 4–5 kapek máty na každých 30 mililitrů prostředku z drogerie.

Masírujte, urychlíte tím nástup účinku!

Masáž hlavy pomocí zředěného mátového oleje ještě víc zvyšuje průtok krve do pokožky hlavy. Zapamatujte si pravidlo ředění v poměru 1– 1,5 % esenciálního oleje v poměru k základnímu oleji. Směs vetřete do pokožky a proveďte krátkou masáž. Chcete-li dosáhnout nejlepších výsledků, nechte olej působit po dobu 15–20 minut. Následně si vlasy umyjte jako obvykle.

Tipy na výživné masky

Esence z máty peprné se hodí i pro přípravu výživné masky. Smíchejte dvě lžíce medu, jež zklidňuje podráždění pokožky hlavy a zmírňuje projevy alergických reakcí, s 5–6 kapkami oleje. Tuhle dvojku nechte působit zhruba půl hodiny, poté vlasy umyjte běžným šamponem. Masku pravidelně nanášejte jednou týdně.

Jsou vaše vlasy suché a bez života? Použijte zralé avokádo, které si poradí i s roztřepenými konečky, jedno vejce a 10 kapek mátové esence. Naneste na vlasy na pokožku hlavy a po 30 minutách opláchněte.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4289931/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34254910/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat