S použitím jedlé sody na akné se to nemá přehánět

Jestli jedlá soda pomáhá na akné? V zásadě ano, ale na druhou stranu může pleti i uškodit. Jak ji správně použít, aby se vám nevymstila? Nejde jenom o klíčovou frekvenci aplikace!

Akné je obtěžující skutečnost, která zasahuje do života nejen dospívajícím, ale i dospělým. Máte s ním co dočinění i vy? Možná jste slyšeli o mocné síle domácích prostředků, která tenhle nešvar pomáhá léčit. Seznam často propagovaných zachránců zahrnuje med, vajíčko, skořici, rajče, jablko, jahody, banánovou slupku, bramboru, česnek, ovesné vločky i citronovou šťávu. Nechybí mezi nimi ani jedlá soda, která představuje nejlevnější řešení ze všech. Co byste měli vědět ještě před prvním použitím?

Dobrého pomálu. A ne příliš často.

Hydrogenuhličitan sodný neboli jedlá soda má jak protizánětlivé, tak i antiseptické vlastnosti. To se podle názoru newyorské specialistky estetické dermatologie Kiran Mian náramně hodí, protože v pozadí akné stojí bakterie, které se živí kožním mazem a podporují zánětlivé stavy. Působnost sody nejenže utlumí zmíněné záněty, zredukuje také množství škodlivých mikroorganismů, což jí připisuje dvojnásobek plusových bodů. Velkým trumfem je i zásadité pH. „V některých případech může být pokožka se sklonem k akné příliš kyselá, proto použití zásaditého prostředku přispěje k obnově její rovnováhy,“ podotýká další dermatoložka, kterou je Geeta Yadav, jež svou soukromou praxi provozuje v kanadském Torontu. Navzdory všem těmto výhodám se ale nedoporučuje jedlou sodu aplikovat pořád.

Nárazovka, se kterou se šetří?

„Tento produkt je nutné používat střídmě, protože jeho nadměrné množství i příliš častá frekvence užívání může vlivem alkalické povahy narušit přirozenou kožní bariéru a způsobit tak suchost pokožky i její podráždění,“ varuje uvedená odbornice přes krásu Kiran Mian. Ta dodává, že pastou získanou z vody a sody se mají ošetřovat jenom jednotlivé pupínky a nikoli celá tvář. Nehledejte v ní tedy celoplošnou obličejovou masku, jde spíše o „bodové ošetření“, které kůže snese jednou či dvakrát týdně.

Zdroj: www.realsimple.com/baking-soda-for-skin-8350784, www.healthline.com/health/baking-soda-acne






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

21 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:59
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:47
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat