Ty nejpozitivnější vzpomínky vyvolávají vůně

Jste pesimističtí „až hanba“? Čichněte si třeba k vanilce, mleté kávě, kokosovému oleji nebo pomeranči. Hned se vám vybaví šťastné vzpomínky, které vaši psychiku zaplaví radostí. Prý je možné takto aromaticky léčit i deprese!

Nejen úzkosti a chmurné nálady, i deprese se na jaře zhoršují. Dokonce natolik, že v tomto období míra sebevražd dosahuje svého ročního vrcholu (1). Přesná příčina zatím není známa, předpokládanými a hypotetickými faktory jsou změny cirkadiánního rytmu, zvýšené množství denního světla a útočící alergie (2). Tajemství vyléčení však máme přímo pod nosem. A to úplně doslova!

Zlepšení s každým nádechem

Není to tak dlouho, co američtí vědci z Pittsburské univerzity zjistili zajímavou věc – vůně jsou při vyvolávání pozitivních vzpomínek mnohem účinnější než slova. To by podle nich mohlo pomoci lidem s depresemi a dalšími psychickými poruchami dostat se z negativních myšlenkových vzorců. O tom, jak jejich studie (3) probíhala, informoval lékařský žurnál JAMA Network Open. V něm bychom se dočetli, že se výzkumu zúčastnilo 32 jedinců ve věku 18 až 55 let trpící psychickými obtížemi. Respondentům bylo nabídnuto 12 sklenic s různými vůněmi. Dobrovolníci čichali třeba k mleté kávě, červenému vínu, kmínu, hřebíčku, vanilce, kokosovému oleji, rajčatům nebo pomerančům. Poté je vědci požádali, aby si v souvislosti s vůní zkusili vybavit nějakou vzpomínku či událost. A ono to fungovalo!

Nápad za milion

„Překvapilo nás, že ještě nikoho nenapadlo zkoumat paměť depresivních jedinců pomocí pachových podnětů,“ uvedla v tiskové zprávě americká psycholožka a hlavní autorka studie Kymberly Young (4). Ta v ní také podrobně vysvětlila, že aktivace části mozku zvaná amygdala, která řídí reakci „boj nebo útěk“, pomáhá při vyvolání paměti, protože směřuje pozornost k určitým událostem. Vůně pravděpodobně amygdalu stimuluje prostřednictvím nervových spojení ve tkáních vázaných na čich. Proto aroma vyvolává šťastné a hodně živé vzpomínky, které člověka zaplaví radostnými pocity.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3315262/, (2) www.verywellhealth.com/spring-depression-5215198, (3) www.jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2814989, (4) www.upmc.com/media/news/021324-are-you-depressed?utm_source=miragenews&utm_medium=miragenews&utm_campaign=news






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat