Hýčkejte své ruce. Poradíme vám jak

Ruce jsou vizitkou člověka. Měli bychom jim proto věnovat náležitou péči. Nejvíce ji potřebují v chladných měsících. Poradíme vám, jak pečovat o ruce, abyste se za ně nemusela stydět.

Ruce většinou neschováme. Podáváme je při seznámení či pozdravu lidem, používáme je při gestikulaci, při práci… A kromě zimních měsíců nejsou kryté žádným oblečením. O častém mytí či používání čisticích prostředků bez rukavic ani nemluvě. Jejich kůže je proto velmi namáhaná. Věnujte jim péči alespoň pár minut denně a uvidíte, že se výsledky brzy dostaví.

Co vše rukám škodí

• Člověk si ani neuvědomuje, kolikrát denně narušíme přirozenou ochrannou bariéru rukou. Je to například pokaždé, když si ruce umyjeme.
• U nás není zvykem používat při mytí nádobí rukavice. A i přesto, že je dnes valná většina domácností vybavena myčkou, je spousta věcí, které by do nich hospodyňky nedaly. Takže kontakt se saponátem mají ruce téměř denně.
• Stejně tak příprava jídel zanechává na kůži následky, škodlivé jsou především živočišné a rostlinné kyseliny, tuky, škroby, soli a koření.
• Pokožce také velmi škodí práce na zahradě. A to, i když použijeme ochranné rukavice.
• Utírání prachu, práce s barvami, ředily, lepidly při domácím kutilství.
• Domácí mazlíčci, především péče o ně a jejich čistotu.
• Kontakt s nekvalitními šperky, penězi, v dopravních prostředcích, obchodech.

Všeho s mírou

Mytí rukou by mělo patřit k základním hygienickým návykům. Když přijdete z obchodu, dopravního prostředku, prostě kdykoli po příchodu domů je nutné si ruce umýt. Pokud ale hygienu přeháníte, můžete si přivodit tzv. ekzém z opotřebení. Časté mytí rukou kůži natolik poškodí, že není schopná samostatné regenerace a vznikne ekzém. Neděste se, stačí jen málo. Ruce si pravidelně, několikrát denně mazat regeneračním krémem a vše bude v pořádku.

Tipy redaktorek

Redaktorka Lea, rubriky Zábava a zajímavosti

Asi jsem pošuk, ale ruce si myji při každé možné příležitosti. Když není "po ruce" mýdlo a tekutá voda, tak mám v kabelce vždy přichystaný antibakteriální gel a jednorázové vlhčené ubrousky. Že mám v kabelce i cestovní velikost krému na ruce, už asi není potřeba dodávat, že :)

Redaktorka Pavla, rubriky Bydlení a design

Mám štěstí, že mám ruce po mé mamince - dlouhé štíhlé prsty a krásně tvarované nehty. Takže mi stačí jen pár minut s manikúrou a výživné zábaly a mám ruce jako z hedvábí.

Každodenní péče

Jednou z možností jsou tzv. tekuté rukavice. Jedná se o emulzi, která po nanesení vytvoří na pokožce ochrannou bariéru. Působí protialergicky, neucpává póry a nechává pokožku volně dýchat.

TIP Bety: Emulze, která vytvoří na rukou ochranný film, se dá koupit v lékárně nebo na internetu.

Samozřejmostí by mělo být používání ochranných hydratačních krémů. Ale pozor. Rozhodně neplatí, že čím je krém mastnější, tím lépe. Naopak je lepší používat lehké, neparfemované, hydratační krémy, doplněné o vitaminy. Pokožka rukou potřebuje zejména vitaminy A, E a panthenol.

Regenerační zábaly

Možností je mnoho, můžete použít větší množství vašeho oblíbeného krému na ruce či olivový olej smíchaný s medem, měsíčkovou mast, kosmetickou vazelínu… Krém či jiný vyživující prostředek nanesete na ruce v opravdu vydatné vrstvě, ruce vložíte do igelitového sáčku a zabalíte do froté ručníku či teplé fleecové deky. Čím déle vydržíte, tím lépe. Minimálně by to všumělo být 25 minut. Z rukou pak jen omyjte vlažnou vodou přebytek krému a otřete.

Příští pondělí si můžete přečíst, jak si udělat správně domácí manikúru a jak pečovat o nehty.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat