Prostreno.cz

Adventní sušenky provoní vánoční atmosféru

Klasických sušenek a oplatek každý Čech v průměru spořádá 6,4 kilogramu ročně. Našinci je prostě milují! Upečte si taky jedny: pro změnu vánoční. Do základního receptu si můžete přidat to, co je vám i rodině nejmilejší.

Vánoční rituály dělají nejkrásnější svátky v roce tím úžasným svátečním obdobím plným mystiky, dobré nálady a nezapomenutelných zážitků. Krájení jablek, posílání lodiček, házení bot směrem ke dveřím. Na to všechno je ještě čas, ale třeba takové adventní sušenky patří k něčemu, co můžete „vypiplat“ k obrazu svému. Vytvoříte si tak vlastní rodinný rituál, který odstartuje odpočítávání do Štědrého dne. Co budete potřebovat?

Vánoce ušité doslova na míru

3/4 šálku melasy (jedná se v podstatě o šťávu, hustý tmavě hnědý, až černý sirup, který vzniká vylisováním cukrové třtiny či řepy), jeden šálek hnědého cukru, 5 lžic kakaového prášku, kostku másla nebo margarínu, špetku skořice, lžičku kypřicího prášku, lžičku vanilky, přibližně půl kila polohrubé mouky. K těmto surovinám si pochopitelně můžete přidat svoje oblíbené věci od kousků čokolády, rozinek, kokosu, barevného máčku až po ovesné vločky nebo ovoce. Experimentujte, je to zábava!

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Kromě mouky smíchejte všechny ingredience dohromady. Poté pomalu přidávejte mouku ke zbytku směsi a hlídejte správnou konzistenci. Těsto by mělo být poměrně měkké a tvárné. (Klidně ho rukama prohnětejte.)

Vyválejte ho asi na jeden centimetr široký plát a vezměte si k ruce vykrajovátka. Sušenky pochopitelně nemusí být jen kulaté. Zvlášť děti vám mohou ukázat, jak si ony představují Vánoce, a použít všechno, co jim přijde pod ruku.

Čím vykrajovat?

V případě, že preferujete kulatý tvar, sáhněte po sklenici a ostrém noži. Sušenky klaďte na vymazaný plech a pečte v troubě asi 8 minut. Vyjměte z trouby, a dokud jsou ještě měkké, obalte je v jedlých střípcích na zdobení dortů. Ty mohou mít stejnou barvu jako vaše vánoční výzdoba – například zlatou nebo stříbrnou.

Tip: Pokud sušenky chcete separovat od mlsných jazýčků, pořiďte si stylové vánoční krabice s víkem, svůj výtvor do nich schovejte a uložte ho na místa, kam se nikdo neodváží…

Zdroj: www.essenundtrinken.de





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat