Prostreno.cz

Sezóna grilování ještě nekončí

Letní teploty jsou asi ty tam, ale grilovací sezóna kvůli tou končit rozhodně nemusí! Stále můžete vytáhnout grily a obyčejný večer proměnit v úžasný gurmánský zážitek plný skvělých chutí. Ale často také nezdravého jídla. A kalorií. To lze ale změnit!

Jak udělat grilování o něco zdravější, aniž byste své chuťové buňky připravili o zábavu? Je to snazší, než si myslíte!

Kvalitní maso je základ

Řekněte sbohem nejrůznějším klobásám a párkům – kromě toho, že obsah masa je u většiny z nich poměrně směšný, obsahují spoustu soli, konzervantů a tuku (o rozemletých kůžích a chrupavkách ani nemluvě). Dejte šanci pořádnému kusu masa. A to nejlépe hovězímu nebo drůbežímu. Kromě skvělé chuti si dopřejete i kvalitní jídlo.

Odstraňte tuk a kůži

Maso by rovněž mělo být co nejlibovější. Jednak tím snížíte přísun kalorií, jednak zabráníte tomu, aby se kvůli odkapávajícímu tuku na žhavé uhlí v grilu uvolňovaly karcinogenní látky. Chcete maso pěkně šťavnaté, ne umaštěné.

Marinujte doma

Nekupujte již marinované maso – marinády, ve kterých je maso v obchodě naložené, jsou často velmi slané, a navíc plné chemie. Navíc je velmi snadné připravit marinádu doma. Nejenže můžete kouzlit s kořením a bylinkami, ale také víte, do čeho vlastně maso nakládáte. Buďte kreativní (a pokud vám dojdou nápady, na internetu nebo v kuchařkách je tipů spousta). Jen pamatujte, že méně je více – rozhodně je dobré nechat vyniknout i chuť masa a nepřehlušit ji kořením.

Nekupujte omáčky

K masu se hodí všelijaké omáčky a dresinky. I ty raději připravte doma, není třeba je kupovat v supermarketu! Věřte, že dokážete stvořit jejich mnohem chutnější a také méně kaloričtější verze!

Pozor na přílohy

Nesabotujte si zdravé grilování tím, že si k úžasnému a kvalitnímu kusu masa připravíte kalorickou bombu v podobě salátu s majonézovou omáčkou nebo bramborového salátu apod. (o hoře bílého pečiva ani nemluvě). Pamatujte, že jako příloha k masu se hodí úplně jemně ochucený salát (olivový olej a balzamikový ocet jsou skvělá kombinace) nebo grilovaná zelenina (věřte, že ugrilovat můžete prakticky jakoukoli zeleninu, nejen brambory – úžasně chutnají například i lilky či cukety, papriky, rajčata, experimentovat ale můžete třeba s mrkví…). Fantazii se meze nekladou!

Zdroj: https://www.tasteofhome.com/collection/healthy-grill-recipes/, https://www.feastingathome.com/15-grilling-recipes-summer/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat