Budete s vyšším platem spokojenější? Ne!

18.03.2016 | Finance

Kdo spoléhá na to, že mu zvýšení platu zlepší život, možná bude zklamaný, až skutečně vyšší mzdu začne dostávat. Z devítiletého sledování osmnácti tisíc pracujících totiž vyplývá, že zvýšení platu má na psychiku jen chvilkový vliv. Zvedne dočasně náladu, ale celkovou spokojenost se životem neovlivní.

Jinými slovy, není dobré spoléhat na to, že peníze zvýší spokojenost se životem. Na té je potřeba vědomě pracovat. Lidé s nízkými platy můžou být a bývají se životem spokojenější než ti, kdo mají honoráře vysoké. Zvýšení mzdy samo o sobě nepomáhá.

Na druhou stranu ze studie britských a německých psychologů vyplývá, že snížení mzdy má negativní vliv na psychiku. Přijít o peníze a zvykat si na nižší standard je skutečně obtížné.

„Většinou se předpokládá, že když se zvýší plat, zvýší se i spokojenost se životem, nicméně my jsme zjistili, že tomu tak není. Nicméně když dojde ke snížení platu, má to negativní vliv na spokojenost se životem,“ tvrdí doktor Christopher Boyce z University of Stirling.

Podle něho je západní společnost dlouhodobě lapena v představě, že peníze všechno zachrání včetně spokojenosti se životem a že prosperita znamená nutně štěstí. Neznamená vůbec.

„Neustálý růst příjmů není důležitý pro dosažení většího štěstí a spokojenosti se životem u většiny lidí v ekonomicky vyspělé zemi. Abychom dosáhli vyšší spokojenosti se životem, musíme se jako společnost i jednotlivci pohnout od představy, že neustále rostoucí objem peněz znamená rostoucí spokojenost. Existují jiné cesty přispívající k smysluplnosti a spokojenosti se životem, například čas strávený s přáteli a rodinou, péče o své tělo a psychické zdraví, hlubší pochopení sebe samotného, osobní růst a vývoj. Jenže to jsou často věci, které musíme obětovat, abychom měli více peněz,“ dodává doktor Boyce.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat