Při pracovním pohovoru pomůže telefonát s rodinou i úsměv

02.05.2017 | Finance

Pracovní pohovor. Situace, ve které máte působit sebejistě, uvolněně, inteligentně, obeznámeně, sečtěle, klidně… Jenže pak uslyšíte své jméno, rozklepou se vám kolena, zpotí dlaně (a kdyby jen ty) a zapomenete i to, jak se jmenujete. Co s tím?

Ačkoli i váš potenciální budoucí zaměstnavatel si je vědom toho, že pohovor je situace velmi stresující a nejste při ní tak docela sami sebou, není od věci osvojit si pár triků, které vám pomohou obstát i v této těžké chvíli, ve které se rozhoduje o vaší kariéře.

Nepodceňte přípravu

Vždycky je lepší nastudovat si o firmě, kde se ucházíte o místo, vše, co je k dispozici. Jednak ukážete svůj zájem o danou pozici, ale navíc budete o něco klidnější, že vás nezaskočí otázka na veřejnou informaci, kterou byste měli znát. A to umí dodat sebevědomí.

Zkouška nanečisto

Přehrajte si v hlavě všemožné scénáře pohovoru, popřemýšlejte i nad otázkami, které vám zástupce firmy může položit. A v klidu si na ně připravte odpovědi. Pokud si nejste tak docela jistí, že scénář ve vaší hlavě bude stačit, požádejte někoho z rodiny či přátel, zda by s vámi neudělal pohovor nanečisto. Zní to kuriózně, ale pomáhá to!

Nádech a výdech

Jak se rychle zklidnit před samotným pohovorem? Hlavně nesahejte po „něčem ostřejším“, to v podstatě nemusíte na pohovor vůbec jít. Zkuste ale starou a osvědčenou relaxační techniku, která nevyžaduje nic jiného než hluboký nádech a výdech. A nádech a výdech. A tak dokola. Vážně to funguje!

Rady povolaných

Sami sobě nemusíte být vždy tím nejlepším rádcem. Přečtěte si proto před pohovorem nejrůznější rady a tipy odborníků na human resources pro zvládnutí pracovního pohovoru. Především se zaměřte na odborníky z oblasti, ve které práci hledáte. Pokud máte například ve firmě, kde byste rádi pracovali, známého, optejte se ho na vše, co vás zajímá a co by vám mohlo pomoci. Vyzbrojí vás konkrétními radami.

Podpora nejbližších

Než vejdete do budovy, kde se pohovor koná, zavolejte někomu blízkému, komu důvěřujete a kdo vám vyjádří podporu a povzbudí vás. Taková podpora člověka, který vás zná a na kterém vám záleží (a jemuž záleží na vás), je k nezaplacení a dodá vám odvahu.

Úsměv je základ

Nejspíš vám při pohovoru není právě do smíchu, ale usmívejte se za každou cenu! I když se k úsměvu budete nutit, budete na svého potenciálního zaměstnavatele lépe působit. A navíc je prokázáno, že i vy se uklidníte a budete hned sebejistější. Samotné zvednutí koutků totiž v našem mozku spouští ty správné reakce a hormony. Byla by škoda toho nevyužít!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat