Bojíte se syndromu vyhoření? Myslete víc na sebe

27.06.2017 | Finance

Trápí vás vyčerpání fyzické i psychické, máte pocit, že už prostě nemůžete dál, práce vás nebaví a vlastně se do ní nutíte, trpíte chronickým stresem, jste unavení a přidávají se i zdravotní obtíže? Pak můžete trpět takzvaným syndromem vyhoření. Jak se mu bránit?

Syndrom vyhoření má spoustu příznaků, často jím trpí lidé, kteří své práci obětují maximum a kteří mají velmi náročné povolání. Jak vyhoření předcházet? Zkuste následující tipy!

Nezapomínejte na sebe

Zní to jako banalita, ale ruku na srdce, kdy naposledy jste udělali něco jen a jen pro sebe? I kdybyste měli jít večer brzy spát, pustit si oblíbený film, zajít si na masáž, začíst se oblíbené knihy… Jde o to, abyste alespoň na chvíli pustili všechny starosti z hlavy a stali se sami sobě prioritou. Ne, nejedná se o sobeckost. Celé dny se rozdáváte pro druhé. Tak se jednou zaměřte jen a jen na své potřeby!

Hýbejte se

Pohyb je jedním z nejúčinnějších prostředků boje se stresem. Vyplavují se při něm ty správné hormony, jež nám zajistí úsměv na rtech, a navíc během sportu zapomeneme, že máme nějaké starosti nebo že nás zase seřval šéf. I kdybyste měli jen oběhnout blok, křepčit v obýváku na svou oblíbenou hudbu nebo objet na kole okolí, stojí to za to!

Zavolejte přátelům

I když máte náročnou práci, nedovolte jí, aby vás izolovala od vašich nejbližších! Často se stává, že člověk vykonávající náročné povolání ztrácí kontakt i se svou rodinou. A to je velká chyba. Právě rodinní příslušníci nebo přátelé jsou totiž vaší největší oporou. Snažte se s nimi trávit každou volnou chvilku. Bude vám lépe na těle i na duši!

Neodbývejte postel

Přesněji řečeno neodbývejte spánek! Spousta přezaměstnaných lidí spí třeba jen čtyři hodiny denně, čímž ubližují nejen svému tělesnému zdraví, ale také tomu psychickému. Nedostatek spánku totiž souvisí se vznikem mnoha chorob, ale také s větší náchylností ke stresu, potížemi se soustředěním, neschopností řešit rychle problémy… Takže pamatujte – minimálně 7 hodin každou noc!

Stanovte si pracovní dobu

Jistě, některá povolání jako by pracovní dobu neměla, ale spíš proto, že ji nikdo nestanovil. A tak to udělejte. Zkuste si například říct, že o víkendech se nepracuje vůbec (to je čas na rodinu, zábavu a relax) a ve všední den skončíte úderem osmé večerní, ať se děje, co se děje. Jistě, někdy nebude zbytí než toto pravidlo porušit, ale snažte se ho dodržovat co nejvíc. Opravdu to jde lépe, než si myslíte!

Najděte si hobby

Ano, mít koníčky znamená umět na nějakou dobu „vypnout“ a věnovat se jen tomu, co nás baví. Proč myslíte, že jsou dnes tak populární antistresové omalovánky pro dospělé? Kreativita je jednou z nejúčinnějších zbraní v boji se stresem. Tak toho využijte! Počítá se jakýkoli koníček, určitě najdete něco, co vás bude bavit!

Vyrazte do přírody

Příroda je vážně mocná čarodějka, není to jen prázdné klišé. Ticho a zeleň uklidňují, krásy krajiny vykouzlí úsměv na rtech, pohyb zajistí dobrou náladu… Tak pěkně sbalte rodinu a dopřejte si přírodní terapii!

Dopřejte si detox

Zkuste jednou za čas po práci či na víkend úplně vypnout telefon a zakázat si počítač a spol. Nebude vás to svádět k práci a ani nebudete dosažitelní pro kolegy či nadřízené, kteří mají pocit, že vás mohou úkolovat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Digitální detox je skvělá věc, kterou bychom si měli dopřávat pravidelně všichni.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Hřibová omáčka

(2 hlasů)

Pizza těsto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat