Neztrácejte pracovní morálku. Jak i v létě podávat očekávaný výkon

09.08.2017 | Finance

Letní měsíce bývají spojovány se zahálkou a odpočinkem, ovšem váš šéf pro takové pojetí pracovních dnů nejspíš moc pochopení mít nebude. Krásné počasí, vysoké teploty, rozesmátí lidé na dovolené všude kolem vás, nic z toho člověku na pracovní morálce nepřidá.

Jak i v tomto období podávat výkony, na které jsou od nás v práci zvyklí, i kdybychom raději leželi někde u rybníka či na pláži?

Začněte už ve sprše

Spousta lidí se před odchodem do práce sprchuje (není divu, nikdo z nás nechce riskovat, že se při spánku zpotil, a nebude tak kolegům vonět). Zkuste především v létě ubrat na teplé vodě a dopřejte si sprchu vpravdě osvěžující! Nejde jen o to, že pokud bude horko, příjemně se ochladíte, ale studenější (nikoli ledová) voda stimuluje produkci endorfinů, takže nám zvedne náladu a nabije nás energií.

Žádné odkládání

Jen co přijdete do práce, pusťte se do těch nejdůležitějších a také nejsložitějších úkolů, jež vás ten den čekají. Proč? Vaše energie a odhodlání jsou právě dopoledne nejvyšší, zatímco odpoledne už se stáváme unavenější a línější. Zvláště, když se k tomu přidají letní horka nebo dusno před bouřkou…

Pozor na teploty

Nemusejí ani přijít třicítky, abyste se v kanceláři pořádně ohřáli. Pokud vám například svítí většinu dne do oken slunce, může být venku kolem dvaceti stupňů a vy se budete dusit ve vlastní šťávě. Většina kanceláří je dnes vybavena klimatizací, tak toho využijte. A když ne, naučte se efektivně větrat.

Mimochodem, když jsme zmínili klimatizaci – pokud ji nastavíte na příliš nízkou teplotu, koledujete si o zdravotní potíže. Rozdíl mezi venkovní teplotou a teplotou na pracovišti by neměl být víc než několik stupňů. Jestliže vyjdete z 18stupňové kanceláře do 32stupňového vedra, čeká vás pořádný šok.

Nezapomínejte na vodu

Často se tak zabereme do práce, že se nestihneme ani najíst či napít. A to je chyba, která by se vám v létě mohla vymstít. Nejde jen o to, že dehydratace neprospívá našemu tělu, ale také snižuje schopnost soustředění a celkově se negativně odráží na naší výkonnosti. Proto mějte po ruce vždy lahev s vodou, ze které budete postupně upíjet. Osvěžení budete podávat mnohem lepší výkony!

Krátká přestávka

Sedíte přikovaní k počítači s jedinou myšlenkou, jak je venku krásně a vy jste zavření uvnitř? Pak na 10 minut všeho nechte a jděte se projít! Je prokázáno, že i takhle krátká přestávka uspokojí vaši touhu a vrátí vám chuť do práce. Jako byste si dopřáli takovou malou, desetiminutovou dovolenou.

Čistý stůl

A to doslova. Velmi často nás od práce odvádí nepořádek, který máme na svém stole či v jeho okolí. Jak se můžete soustředit, když je vedle vás hromada papírů, rostliny v květináčích postupně odumírají a na monitoru máte několikatýdenní vrstvu prachu? Zkrátka se o své pracovní prostředí pořádně starejte, ideálně před odchodem z práce vše ukliďte a přichystejte na další den. Nebude vás nic rozptylovat a bude se vám lépe pracovat.

Zasloužená dovolená

A hlavní rada na závěr – vezměte si dovolenou! Kdy jindy než v létě odjet na pár dní užívat si všechny radosti, jež nám toto období nabízí? A co víc, nedávná studie ukázala, že lidé, kteří si dopřejí v létě dovolenou, jsou pak výkonnější než ti, kteří celé léto stráví v práci.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat