Otevřené kanceláře nám škodí. Jen snižují produktivitu práce

06.10.2017 | Finance

Autoři otevřených kanceláří alias open office (nebo také open space) tvrdili, že tento trend v uspořádání pracoviště má podporovat kamarádství, soudržnost, týmovou práci a tok nápadů. Jenže teorie se v praxi neosvědčila. Otevřené kanceláře jsou velkým zabijákem pracovní produktivity a u zaměstnanců působí více stresu než užitku. A podle britských expertů brzy vymřou.

Velké kanceláře jsou naprosto nevhodné pro soustředění. Neustálé vyrušování znemožňuje koncentraci a efektivní práci. Podle doktorky Nicoly Millard z BT Global Services jsou budoucností kanceláře v batohu. Lidé si budou nosit svou kancelář na zádech a scházet se jen s malou skupinkou kolegů, s nimiž bude zrovna mítink účelný. A potkávat se budou v kavárnách, z nichž vzniknou tzv. coffices.

„Naše technologie se smrštily, takže si doslova můžeme sbalit kancelář do batohu. Jsme naprosto nesvázaní, už nepotřebujeme žádný pevný pracovní stůl,“ vysvětluje doktorka Nicola Millard z BT.

Mnoho lidí pracuje z kaváren už dnes, domlouvají si tam také pracovní schůzky.

„Problém s otevřenými kancelářemi je ten, že je to jeden model, který měl padnout všem, ale nesedí nikomu. Každé tři minuty nás někdo vyrušuje. A pak trvá osm až dvacet minut se vrátit do procesu myšlení a fungování. E-maily, přichází jich moc. Mítinky, kolegové. Je toho prostě příliš na to, aby se člověk mohl soustředit,“ uvedla Millard v rozhovoru pro New Scientist.

Pozor na světlo

Kanceláře typu open space nejsou jediným pracovním prostředím, před nímž lékaři varují. Obdobně je to kancelářemi, které nemají okna. Ano, i takové se dnes ještě najdou. Celý den se v nich svítí jen zářivkami a člověk ani pomalu neví, kolik je vlastně hodin. Navíc osoby, které pracují v kancelářích a provozech bez oken a přirozeného světla, často nemohou večer zabrat a koukají do stropu. Či z okna. Nepřirozené světlo je připraví v průměru o tři čtvrtě hodiny spánku denně.

Osoby pracující naopak přímo u okna mají kvalitnější spánek, v noci se méně budí a jsou pak se svým životem spokojenější.

„Kvalitní návrhy kanceláří mohou podpořit fyzické i mentální zdraví zaměstnanců,“ tvrdí psychologové z University of Illinois.

Nekvalitní spánek a problémy s usínáním přispívají k obezitě, srdečním chorobám a diabetu. Nedostatek denního světla na pracovišti zkrátí spánek v průměru o šestačtyřicet minut, jak odborníci z University of Illinois prokázali ve svém experimentálním výzkumu.

Problém je, že v kancelářích není dostatek modrého světla, které má vlnovou délku části spektra slunečního světla řídící naše vnitřní hodiny. Takže můžete mít skvěle uměle osvětlenou kancelář, ale nemá to stejný účinek, protože umělé světlo neobsahuje modré spektrum,“ vysvětlují autoři studie.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat