Povolání, která přinášejí největší uspokojení. Je mezi nimi i to vaše?

26.10.2017 | Finance

V Americe nedávno proběhla studie, které se zúčastnilo více než 27 tisíc lidí, zaměřená na otázku, která profese přináší člověku, jenž ji vykonává, největší uspokojení. Která povolání se umístila na pomyslné stupni vítězů?

Nejde jen o plat

Skvělá práce není charakterizována jen částkou, která se objevuje každý měsíc na výplatní pásce. Stále více lidí hledá v rámci kariéry také jiné kvality profese, pro niž se rozhodli.

Patří k nim například míra stresu, který každý den zažívají, poměr volného času a času stráveného přesčas, ale také míra uspokojení, které každý den zažívají po dobře odvedené práci.

A právě na poslední jmenovanou kvalitu se zaměřila americká studie. Zapojilo se do ní 27 tisíc lidí nejrůznějších profesí, kteří posuzovali, jak velké uspokojení jim jejich práce přináší.

Které profese jsou podle tohoto výzkumu – tedy co se uspokojení z práce týče – ty nejlepší?

  1. Kněz
  2. Fyzioterapeut
  3. Hasič
  4. Učitel/lektor
  5. Malíř/sochař apod.
  6. Spisovatel
  7. Psycholog
  8. Speciální pedagog
  9. Projektant
  10. Finanční poradce

Co mají společného?

Podle jednoho z autorů Toma W. Smithe této studie není žádný div, že se v deseti povolání s nejvyšším uspokojením objevily právě ty profese, jež jsou vypsány výše.

„Jedná se vesměs o profese, které vyžadují kontakt s lidmi, které předávají dál zkušenosti či informace,“ říká Tom W. Smith.

Ostatně profesorka Melanie Rudd k tomu dodává, že předchozí výzkumy jasně prokázaly, že právě laskavost vůči druhým či zájem o jiné lidi přispívá k dobré náladě a tím i dobrému pocitu ze sebe sama.

„Pokud tedy vidíte, že vaše práce dlouhodobě pozitivně ovlivňuje život lidí, s nimiž se setkáváte, pak vám také přináší skutečné uspokojení,“ potvrzuje Melanie Rudd.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat