Když vám šéf dělá ze života peklo. Naučte se bránit

18.05.2018 | Finance

Místo abyste se těšili do práce, která vás naplňuje, hned po zazvonění budíku se vám svírá žaludek a nejraději byste se „hodili marod“. S šikanou na pracovišti má určité zkušenosti mnoho z nás, ať už z pozice oběti nebo přihlížejícího. V dnešní době mnoho lidí postrádá úctu k druhým a některé případy jsou opravdu strašné.

Co je vlastně mobbing

Mobbing je výraz pro skupinové útoky proti jednotlivci. Jde o rafinované a zákeřné znepříjemňování života a působení na pracovišti. Cílem mobbingu je donutit oběť, aby buď sama dala výpověď, nebo byla vlivem promyšlených nástrah a následných pracovních chyb propuštěna. Nejčastějším případem, kdy se lidé s mobbingem setkávají, je nástup do nového zaměstnání a kolektivu. Jen málokdy se skupina spikne proti jednomu, až po delším čase stráveném na jednom pracovišti. Mobbing má charakteristické fáze:

  • Přicházejí první konflikty, naschvály a pomluvy. Cílené zadržování informací, které mohou být podstatné pro kvalitní pracovní výkon zaměstnance.
  • V druhé fázi je již znepříjemňování a systematický teror plně plánovaný. Veškeré útoky jsou plánovány a vykonávány se záměrem poškodit oběť.
  • Dalším stupněm jsou již konkrétní útoky a napadání, pracovní přetěžování, stížnosti samotnému vedení. Právě šíření pomluv za přítomnosti vedení společnosti bývají zlomovým bodem. Skupina, která rafinovaně poukazuje na neschopnost spolupracovníka, dostane v podstatě požehnání k mobbingu.
  • Poslední fází je úplné zlomení napadeného. Oběť vlivem teroru již vykazuje značné známky nesoustředěnosti a mnohdy i takové chování, které mu bylo dříve neprávem vyčítáno. Tento stav většinou končí propuštěním. Oběť je ze zaměstnání takzvaně „vyštípána“.

Bossing: Když šikanuje šéf

Bossing je specifický tím, že se šikany dopouští nadřízený pracovník. Jde o psychickou šikanu, urážky, zesměšňování před ostatními zaměstnanci, znemožnění či znesnadnění výkonu práce apod. I boxing postupně graduje.  Podívejme se v bodech, co například může být považováno za šikanu nadřízeným:

  • Slovní urážky
  • Arogantní chování
  • Přehnaná kontrola docházky či plnění pracovních povinností
  • Neschválení dovolené
  • Časté neoprávněné kritizování
  • Zakazování vyjádření se k situaci či problému
  • Přiliš práce přesčas
  • Sexuální obtěžování
  • Vyhrožování výpovědí
  • Zadáváním úkolů, o kterých zaměstnavatel ví, že k nim zaměstnanec není kvalifikován, nebo je není schopen sám zvládnout

Jsem obětí šikany. Co můžu dělat?

Pokud máte problém se svými spolupracovníky a i přesto, že se nedáte a bráníte se, vás dále napadají, pak by vaše první kroky měly vést k nadřízenému. Svěřte se mu se svým podezřením na cílený teror a požádejte ho, aby situaci vyřešil.

Jestliže je ale útočníkem sám nadřízený, je obrana velmi složitá. Máte ale několik možností. Můžete se obrátit na inspektorát práce. Ten situaci prošetří a v případě prokázání viny, může uložit zaměstnavateli pokutu. Pro řešení bossingu právní cestou ale budete potřebovat důkazy. Například výpovědi jiných zaměstnanců, mailovou komunikaci, kde je šikana jasně prokazatelná (například zadání nesmyslných úkolů, výhrůžky) apod.

Další možností je podání žaloby. Zde bude situace poněkud složitější. Soud se přiklání k řešení takových záležitostí spíše na základě diskriminace pro etnický původ, pohlaví či zdravotní postižení.

V každém případě zvažte, zda vám na jiném pracovišti nebude lépe. I když se vám nakonec podaří docílit klidu a míru, za oblíbence nejspíš nikdy na takovém místě považování nebudete.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat