Milé a přístupné děti mívají v životě méně peněz a více dluhů

27.10.2018 | Finance

Bohatství duševní ne vždy kráčí ruku v ruce s bohatstvím materiálním. Podle londýnských psychologů to platí o lidech, kteří jsou přívětiví, milí a přístupní druhým. Děti, které k druhým přistupují s otevřenou náručí a chovají se k nim mile, vyrůstají v dospělé, již nejsou zřejmě dost draví na to, aby uspěli ve světě materiálním. Naopak lidé bohatí pocházejí z těch jedinců, kteří se chovají k druhým bezohledněji.

Vyplývá to z analýzy osobnostního charakteru tří milionů osob a jejich příjmů v dospělosti. Vědci z Londýnské univerzity sledovali především vlastnosti tzv. velké pětky – přístupnost, otevřenost novinkám, extroverzi, neuroticismus a svědomitost.

„Z analýzy vyplývá, že přístupnost člověka souvisí přímo s nižšími příjmy, nižšími úsporami a většími dluhy,“ tvrdí autoři z Londýnské univerzity.

Podle autorů přitom lidé, kteří jsou přívětivější k druhým, nemají horší ekonomické vzdělání a návyky, ale jednoduše na peníze nepomýšlejí tolik jako na podstatnou součást života.

„Být milý a důvěřivý člověka něco stojí, zvláště u lidí, kteří nemají dost prostředků, aby kompenzovali svou osobnost,“ míní doktorka Sandra Matz z Columbia university, která na výzkumu spolupracovala.

Jak nespadnout do dluhové pasti

S dluhy a náledně exekucemi kvůli nemožnosti splácení se u nás potýká stále více lidí. Existuje nějaký univerzální návod, jak se takové situaci vyhnout? Existuje. Ačkoli není vždy snadné ho dodržet, vyplatí se to.

V principu nezáleží, zda máte na výplatní pásce pěticifernou nebo šesticifernou sumu peněz, důležité je umět s penězi vyjít a nastolit balanc mezi příjmy a výdaji. Pokud naše pravidelné i spontánní úhrady převýší to, co si každý měsíc vyděláme, je to špatně bez ohledu na to, zda vyděláme deset tisíc nebo sto.

Zhodnoťte svou finanční situaci realisticky a kriticky, přísnému drobnohledu podrobte i spontánní výdaje za drobnosti „pro radost“. Pokud máte rodinu, je důležité, aby všichni členové táhli takzvaně za jeden provaz a drželi se nastavených pravidel. Zvlášť důležité je vést ke správnému hospodaření s penězi vaše děti, aby z nich jednou vyrostli finančně gramotní jedinci, kteří se umějí o sebe postarat bez rizikových půjček a předlužení. Do diskusí o finanční situaci zapojte i ratolesti a společně se bavte o tom, na co mají být vydělané peníze vynakládány.

Aby z vás byli efektivní hospodáři, musíte být dobře obeznámeni s výchozím stavem. Po dobu několika měsíců si zkuste vést detailní finanční bilanci, kde podchytíte i tak drobné výdaje, jako je káva do kelímku cestou do práce. Kromě příjmů ze zaměstnání a výdajů si udělejte přehled o stavu svých úspor a jejich zhodnocování. Zaměřte se především na to, na co jsou úspory určeny a kdy přijde čas na jejich vybrání.

Aktivně si také tvořte finanční polštář pro případ, že dojde k neočekávané události. Například vy nebo váš partner krátkodobě přijdete o obvyklý příjem a budete muset vyžít s málem. Výši potřebné rezervy si jednoduše odvodíte od svého rodinného rozpočtu. Spočítejte si, jaký disponibilní zůstatek nutně potřebujete na měsíc, a tuto cifru vynásobte třemi. Vyjde vám z toho suma na zadní vrátka, kterou byste měli vložit na spořicí účet.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat