Ženy to umí s penězi lépe než průměrný muž

06.06.2019 | Finance

Ačkoli po světě chodí miliony finančně negramotných žen a stejný počet finančně velmi gramotných mužů, v obecném souboji pohlaví ženy vedou. Průměrná žena to umí s penězi lépe než průměrný muž. Ví lépe nejen to, kolik má na účtech, ale také kolik v posledním měsíci utratila, kolik co stojí, a s jakou rozvahou musí počítat v příštích měsících. Ženy méně riskují, což souvisí s nižší hladinou testosteronu, proto také zacházejí s financemi šetrněji a rozumněji investují.

Přestože se ve společnosti šíří stereotyp, že je rozhazovačnost vlastností žen, které neustále potřebují za něco utrácet a impulzivně nakupují to, co vidí v reklamě, průzkum chování a finanční gramotnosti ze Spojeného království dokazuje opak. Muži utratí za impulzivní nákupy (bez rozmyslu) o pětinu větší částku než ženy. Ty si také častěji než muži stanovují na počátku měsíce rozpočet, ale také ho častěji než muži dodrží.

„Finanční gramotnost a nakládání s penězi je velmi podstatná vlastnost,“ míní Iqbal V. Gandham z investiční společnosti eToro, která si průzkum nechala vypracovat.

Ženy se přitom častěji považují za impulzivně jednající při nákupech. I když se ve skutečnosti impulzivněji chovají muži. Jenže ti si to prostě odmítají přiznat. A tak vzniká stereotyp o rozhazovačných ženách a šetrných mužích.

Inteligentnější = bohatší? Ani ne...

Stalo se všeobecně přijímaným názorem považovat za „životní úspěch“ ten finanční. Tedy člověk bohatý a dobře situovaný je dnes většinovou společnosti považován za úspěšného. Jenže podle všeho platí, že pro úspěch tohoto druhu je mnohem důležitější typ osobnosti než inteligence.

Ekonom James Heckman, který považuje za úspěch právě nabytí bohatství, tvrdí, že se většina lidí mýlí, když si myslí, že lidé s vyšším IQ končí v životě s větším ekonomickým úspěchem. Ve skutečnosti prý ovlivňuje inteligence tento faktor jen ze dvou procent. Mnohem větší vliv – krom lidského štěstí – má totiž typ osobnosti.

Profesor Heckman tvrdí, že finanční úspěch souvisí se svědomitostí, což je rys osobnosti definovaný pílí, vytrvalostí a sebedisciplínou. Nositel Nobelovy ceny z roku 2000 působící na University of Chicago tvrdí, že úspěch nezávisí jen na vnitřní inteligenci, ale především na vlastnostech, které se člověk může naučit. Krom svědomitosti je důležitá také otevřenost zahrnující zvídavost a touhu pouštět se do neznámých věcí a oblastí.

„Samozřejmě na IQ také záleží. Někdo s IQ 70 nebude schopen takových výkonů a mentálních operací jako jiný s IQ 190. Ale v tom, kdo z dvou nadprůměrně inteligentních uspěje v konkurenčním boji, rozhodují schopnosti, které si během života osvojí a které nejsou vrozené,“ vysvětluje profesor Heckman.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat