OSVČ a oddělení soukromých financí od podnikatelských

27.07.2020 | Finance

Někteří se založením podnikatelského účtu váhají, jiní si ho nemohou vynachválit. Jako osoba samostatně výdělečně činná sice můžete míchat osobní i podnikatelské peníze na jednom účtu, koukají z toho však samé nepříjemnosti. Proč oddělit soukromé prostředky od těch pracovních?

Kdy se vyplatí oddělit soukromou ekonomiku od pracovní?

Osobní běžný účet mají dnes v podstatě všichni, ale ne každý živnostník si k němu pořídí i podnikatelský účet. Ten však nabízí spoustu výhod, i když leckde za jeho vedení budete muset zaplatit poplatek. Některé banky u osobních účtů vylučují jejich používání k podnikání. V jakých situacích se oddělení soukromých a pracovních peněz vyplatí?

Přehledné rozdělení financí pro různé účely

Na podnikatelském účtu jasně vidíte, jak jste na tom s podnikatelskými příjmy a výdaji. Přehlednost se vám bude hodit při přípravě na daně, při plánování budoucnosti nebo pokud na účet často přichází více denních plateb (např. provoz e-shopu). Díky podnikatelské variantě běžného účtu můžete transakce snadno vyexportovat a poslat účetnímu, který soubor nahraje rovnou do účetního systému.

Na osobním účtu navíc banka rovnou zaúčtuje daň z příjmů z úroků. U podnikatelského účtu musí tento kapitálový výnos z úroků do daňového přiznání spočítat podnikatel sám. Poplatky za vedení podnikatelského účtu a některé další služby se pak považují za daňově uznatelný výdaj.

Finanční úřad vám nebude koukat do soukromí

V případě, že budete pro finance z podnikání používat osobní běžný účet, bude mít finanční úřad přehled nejen v číslech vašeho podnikání, ale i ve vašich soukromých transakcích. Pokud si sjednáte zvlášť účet pro OSVČ, budou se úředníci zajímat jen o něj a tok vašich osobních financí nikdo sledovat nebude.

Problémy s podnikáním vás neodstaví od soukromých peněz

Pokud máte pracovní i soukromé finance na stejném účtu, mohou nastat komplikace při případné exekuci. Pokud se kvůli podnikání dostanete do dluhů, může exekutor na bankovní účet uvalit srážky nebo blokaci. V případě oddělení osobních financí vás taková situace bude bolet méně, protože exekutorské srážky se primárně odečítají právě z podnikatelského účtu.

Výhody pro podnikatele

Podnikatelské účty navíc nabízejí různé výhody. Nejčastěji se objevuje vyšší limit transakcí bez poplatku, možnost vystavení kreditní karty nebo získání podnikatelského úvěru či levnější sazby pro zahraniční transakce.

Podnikatelský účet vybírejte pečlivě

Při výběru běžného účtu pro podnikání se zajímejte hlavně o jednoduchou obsluhu účtu přes internetové bankovnictví, smartbanking, počet poboček a bankomatů vybrané banky, výši poplatků za různé služby i důvěryhodnost instituce a spokojenost jejích klientů. Oddělením soukromých a podnikatelských peněz získáte přehled ve finančních otázkách vaší živnosti i výhody, které vám osobní běžný účet nenabídne.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat