Směšně jednoduchý způsob pro pořádek ve financích

01.11.2021 | Finance

Zase vám to s penězi nějak nevyšlo? Chybí vám na nájem a nutné výdaje? Pak o svých financích prvotně získejte lepší přehled. Jedině tak se zbavíte častých chyb a zbytečného utrácení. Jak se to dělá? Sáhněte do šuplíku psacího stolu!

Svět rozhodně není ideální. Dluhy má každý druhý Čech, což vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK. Podle údajů České národní banky dluží české domácnosti a jedinci nejčastěji hypotečním bankám, v další řadě stojí úvěry ze stavebního spoření, krátkodobé spotřebitelské úvěry, například na domácí spotřebiče, mobilní telefony nebo dovolenou, pak taky úvěry poskytnuté živnostníkům. A u toho to jenom začíná.

Za co se nejvíc utrácí?

S rostoucími cenami potravin, pohonných hmot, bydlení i energií je těžké nějak vyjít, nebo dokonce ušetřit. Český statistický úřad zveřejnil, že nejvíc peněz domácnosti utrácejí jak za bydlení, tak i vodu, odpady, elektřinu či plyn. Tyto výdaje v roce 2020 spolkly 23,6 procenta a stouply meziročně o pět procent na 36 167 korun za osobu žijící v domácnosti. Jsou to pro vás překvapivé informace?  Mnoha lidem chybí přehled o příjmech a výdajích, na kterém se v rámci životního stylu dá stavět. Přitom existuje až směšně jednoduchý způsob, který umožňuje vědět, jak s penězi nakládáte.

Kus papíru, který vám může změnit život

Většina lidí má peníze na svém účtu. Nic proti ničemu, ale systém obálek je účinnější, protože ihned, a to bez výpisů a přihlašování k mobilní bance, vidíte, kolik peněz máte v každém svém rozpočtu. Stačí si vyčlenit dvě až čtyři obálky a do nich vkládat peníze z každé výplaty.

Je neuvěřitelně užitečné podívat se do té, která má nápis „bydlení“, a jistit, že jste v polovině měsíce, přitom vám stále chybí pět tisíc korun. Na druhou stranu spořicí obálka může poskytnout podporu, zvlášť když zrovna procházíte chudší životní etapou a počítáte každou korunu. (Mimochodem, částka, kterou byste si měsíčně měli odkládat na horší časy, je vyčíslena na 10–20 % z vašeho příjmu.)

Počítá se i se zábavou

Finanční odborníci tvrdí, že tento obálkový systém učí člověka vycházet s daným rozpočtem a zároveň brání v nadměrném utrácení. Obálky by měly nést názvy, jako jsou nutné výdaje, splátky úvěrů či spoření, pokud je to však možné, vyčleňte si i zábavný fond na sport, koníčky, studium, kulturu nebo cestování. Život totiž není jenom o živoření a i malé radosti jsou nesmírně důležité.

Zdroje: nbcnews.com, cnb.cz. czso.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat