Za životní pojistku nově zaplatíme stejně jako muži

29.12.2012 | Finance

Od 21. prosince letošního roku začíná platit poněkud kontroverzní novum v oblasti životního pojištění. Ženy budou muset platit za pojistku stejnou částku jako muži. Pojišťovny jsou nuceny reagovat na nutnost implementace příslušné směrnice Evropské Unie. Ta měla správně platit již před 5 lety, nejdelší možný termín odkladu byl konec roku 2012.

Jaké změny nás čekají?

Ceny životního pojištění se až do 21. prosince 2012 liší podle pohlaví klienta - hlavním kritériem pro jejich určení je věk klienta v okamžiku sjednání smlouvy. Nyní se rozdíl v pohlaví stírá a ceny se budou odlišovat už jen tabulkově podle věku. Cenu naopak neovlivňuje, zda žijete ve městě nebo v malé obci či jak rizikové sporty ve svém volnu provozujete. U některých produktů se cena liší také podle nebezpečnosti povolání.

Jak bude vypadat zdražení v praxi?

Průměrná žena ve věku 45 let doposud platila za životní pojistku v průměru cca 1200,- Kč. Nyní zaplatí až o tisícovku více, což je 80 % zdražení. Většina velkých pojišťoven ale zatím nové ceny nezveřejnila.

Muži si naopak mírně polepší

Muž ve věku 45 let by za stejnou pojistku zaplatil 2260,- Kč měsíčně, což představuje mírný pokles ceny pojistného. Muži podle statistik pojišťovacích firem využívají životní pojistky více - je to z toho důvodu, že se snaží zabezpečit rodinu pro případ těžkého úrazu nebo invalidity.

Náš tip! Pokud podnikáte, můžete si snížit díky životní pojistce daňový základ ročně až o 12 000 Kč. Pokud pracujete jako zaměstnanci, zeptejte se na možnost příspěvku od zaměstnavatele.

Důvody, které vedly k této změně

Evropská Unie bojuje proti diskriminaci žen na všech frontách, a to mnohdy ne zcela šťastnými zbraněmi. Například touto novotou nepomohla ani ženám, ani pojišťovnám. Pokud si nyní pojišťovny vydělají méně, budou muset snížit renty v případě pojistných událostí. Na to doplatí především muži, kteří nárokují odškodnění častěji (cca 53 % pojistných událostí nárokují muži, ženy jen 26 %).

Nejste si jistá, zda si sjednat životní pojistku?

Životní pojištění vás chrání pro případy jakýchkoli rizik vzniklých z běžného života, od drobných úrazů (s minimálně 7 denní dobou léčby), přes trvalé následky vážných úrazů (včetně invalidity) až po úmrtí. Výhodné je sjednat si investiční životní pojištění, které vaše vložené finance zhodnocuje - takže jste zároveň pojištěná i spoříte na budoucnost.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat