Inspirujte se úspěšnými ženami na Equal Pay Day

08.04.2013 | Finance

Equal Pay Day boří mýty o neexistenci úspěšných žen.

Celosvětová akce Equal Pay Day – den rovnosti platů již počtvrté 24. 4. 2013 také v ČR!

Zásada rovného odměňování je již od roku 1957 součástí Smlouvy o založení Evropského hospodářského společenství (tzv. Římská smlouva), přesto mzdové rozdíly založené na základě pohlaví existují. Mzdové rozdíly jsou důsledkem horizontální i vertikální segregace na trhu práce a genderových stereotypů.  

Rozdíl v průměrném platu mužů a žen v ČR vykazuje vysokých hodnot v rozmezí 25 až 26% v neprospěch žen, přičemž ani vyšší vzdělání ženám nezaručí vyrovnání této situace. 

Mzdové rozdíly nelze považovat za problém pouze určité fáze života. Ženy tuto situace výrazně „odnášejí“ v důchodovém věku, kdy jejich důchody jsou o cca 20 % nižší ve srovnání s důchody mužů. Jedná se tedy o celospolečenský problém.

Na tuto situaci chce upozornit Equal Pay Day – den rovnosti platů, jehož cílem je vyvolat celospolečenskou diskusi a upozornit na fenomény, které vedou až k rozdílům v odměňování.

Letos poprvé bude součástí akce i konference s výstižným názvem „Počítejte s námi“ zaměřená na témata rovných příležitostí, diverzity, odměňování a specifik mužských a ženských kariérních drah. Konference má díky špičkové úrovni vystupujících být inspirací pro profesionály z praxe i širokou veřejnost.

Dalším neopomenutelným aspektem mzdových rozdílů vyplývajících pouze z genderové odlišnosti je potencionální nebezpečí rezignace těch, na které povětšinou dopadají, tj. žen, proto je dalším cílem akce pozitivně motivovat ženy k jejich dalšímu profesnímu a osobnímu rozvoji.

Equal Pay Day přináší cenné informace a praktické rady, které jsou uplatnitelné při budování a posilování kariéry či pocitu osobního štěstí. Významné manažerky a podnikatelky formou mentoringu poradí ženám, jak postupovat při cestě k úspěchu a k ekonomické nezávislosti. Mentoring je forma poradenství a podpory poskytovaná zkušenou osobou (mentorem), což je někdo, kdo ví, jak na to a je ochotný se o informace podělit.


Foto zleva: Dana Bérová, ředitelka pro rozvoj obchodu analytické společnosti Gartner a soukromá investorka, investorka v pořadu Den D
Margareta Křížová, partner a ředitelka divize obchodního poradenství, investorka v pořadu Den D
Marcela Hrubošová
, ředitelka úseku vymáhání pohledávek SSCS a.s. a Autorka a zakladatelka vzdělávacího portálu Finance pro radost

Equal Pay Day boří mýty o neexistenci úspěšných žen a o ženské rivalitě a neochotě předávat své zkušenosti a postřehy. V roli mentorek se představí 30 žen, které obstály v tvrdé konkurenci trhu práce a staly se špičkami ve svých oborech. Tyto ženy bez nároku na honorář poskytly svůj čas a znalosti a ztotožnily se tak s myšlenkou Equal Pay Day.

Mentoring je otevřen všem ženám bez rozdílu věku a vzdělání, naopak letošní ročník Equal Pay Day výrazně myslí i na specifické problémy žen 50+, které se často potýkají s věkovou diskriminací a se ztrátou sebevědomí.

Nedílnou součástí akce je podpora nadace. V letošním ročníku půjde o nadaci Archa Chantal, jejíž zakladatelkou je Chantal Poullain-Polívková.

Pořadatelem akce Equal Pay Day je již tradičně nezisková organizace Business & Professional Women Praha II (BPW), která formou mentoringu, vzdělávání a networkingu pomáhá rozvíjet profesní potenciál žen podnikatelek a manažerek na všech úrovních a podporuje jejich ekonomickou nezávislost.

Business & Professional Women Praha II je samostatným klubem celosvětové organizace Business & Professional Women International, která byla založena už ve 30. letech minulého století a znovuobnovená v roce 1951. V současnosti existuje ve více než 90 zemích na celém světě a má své zastoupení v OSN a v Radě Evropy.

Aktualizované informace se dozvíte na www.equalpayday.cz
•  název akce: EQUAL PAY DAY - DEN ROVNOSTI PLATŮ
•  datum konání akce: 24. 4. 2013
•  kde: Clarion Congress Hotel Prague, Freyova 33, Praha 9

A navíc pro dvacet z vás, kteří správně odpovědí na soutěžní otázku, může jednu ze skvělých cen od partnerů Equal Pay Day.

1. až 3. cena: Interaktivní počítačový jazykový kurz v hodnotě 2 000 Kč od Readers Digest Výběr,
voucher v hodnotě 1 200 Kč do luxusníhho masážního salonu Balu Relax
a vstupenka na after party Equal Pay Dav v hotelu Clarion v hodnotě 300 Kč
4. až 20. cena: kniha Lidé, kteří změnili svět, nebo 3 CD Celtic Voices, nebo kniha z edice Harlequin
Soutěžit o jednu z 20 skvělých cen s Equal Pay Day můžete ZDE







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat