Prostreno.cz

Losos s citrónem a koprem podle Zdeňka Pohlreicha

Losos je na gril ideální, má minimum kostí a chutná i těm, kdo jinak ryby nemusejí. Vděčný filet z lososa se upeče kůží dolů na improvizovaném pekáčku z alobalu. Zdeněk Pohlreich maso ochutil marinádou z másla a česneku, prošpikoval čtvrtkami citronu, ochutil bylinkami. Zatímco se ryba pekla, připravil výraznou omáčku z dijonské hořčice, citronové šťávy, majonézy, zakysané smetany, pepře, soli a kopru.

Ohodnotit
(24 hlasů)
  • 1h a 45min

    45min příprava

    60min vaření

  • 816 kJ / 195 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny19g
sacharidy1g
tuky13g

Ingredience na

  • 3-4 kg lososa - nebo lososové filety
  • 3 špetky čerstvě mletého pepře
  • 3 špetky hrubé soli
  • 1 svazek čerstvého kopru - část kopru nakrájejte a zbytek nechte ve snítkách
  • 2 ks bio citróny - zbavte je jader a nakrájejte na tenké plátky
  • 1 stroužek česneku - oloupaný a utřený
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 1 ks papírového kartonu a alobal

Postup přípravy

  1. Připravte gril k nepřímému grilování a rozehřejte ho na střední teplotu. Pokud používáte gril na dřevěné uhlí, umístěte na jeho střed nádobu na odkapávání.
  2. Z velkého kusu kartonu vyřízněte obdélník stejně dlouhý, ale o něco užší, než je ryba. Lesklou stranou alobalu jej několikrát omotejte a dejte stranou.
  3. Očistěte rybu a odstraňte žábry i ploutve nejlépe kuchyňskými nůžkami. Opláchněte lososa zvenčí i zevnitř proudem studené vody, nechte ho odkapat a pak jej důkladně celého osušte kuchyňskou utěrkou. Z každé strany udělejte do kůže 4-5 zářezů až ke kosti.
  4. Útroby ryby osolte, opepřete a naplňte polovinou plátků citronu a snítek kopru. Druhou polovinu dejte po plátcích a snítkách do zářezů na bocích ryby.
  5. Do rozpuštěného másla nasypte nakrájený kopr a česnek a směsí potřete rybu z obou stran, osolte ji a opepřete. Poté ji položte na karton omotaný alobalem.
  6. Rybu potřete bylinkovým máslem a dejte na střed připraveného horkého roštu mimo přímý oheň a zakryjte gril víkem. Grilujte lososa 45 minut až 1 hodinu, dokud nebude docela propečený. Během této doby ho alespoň čtyřikrát potřete bylinkovým máslem.
  7. Rybu přesuňte na velký tác, znovu ji osolte a opepřete. Naporcujte ji tak, že nejprve povedete tah nožem z obou stran podél páteře. Tím oddělíte horní filety. Postupně páteř zvedejte, vytahujte kosti a krájejte lososa na jednotlivé porce.

TIP:

Rybu kupujte a jezte vždy čerstvou. Při nákupu sledujte, zda má červené žábry, pevné maso, nepáchne rybinou, není slizká, má jasné oči. Ideálem je ryba vlastnoručně chycená. Pečte ji tak dlouho, aby nebyla usušená, ale upečená právě jen tak, že není syrová.




Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    42,80g
  • Sacharidy:

    108,90g
    • Cukry:

      10,00g
  • Tuky:

    98,68g
  • Vláknina:

    29,00g

Aktivita pro spálení: 195 kcal

24

minut jízdy na kole

18

minut běhu

58

minut uklízení



Podobné recepty

Vepřová žebírka v marinádě z whisky

(22 hlasů)
1h a 50min
1318 kJ

Cibule ke grilovanému masu

(14 hlasů)
25min
540 kJ

Grilovaná cuketa s tymiánem

(16 hlasů)
1h a 25min
749 kJ
Více receptů

Celkem 2 komentářů

hedvika
02.05.2016

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Losos s citrónem a koprem podle Zdeňka Pohlreicha

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat