Ublížil vám manžel? Braňte se!

Bezmoc, ponížení, sledování manželem… I tak končí některá manželství. Dá se bránit proti nesolidnímu chování ze strany partnera? V pořádku není již to, když vám kontroluje poštu!

Jedenatřicetiletá Lucie se svěřila se zkušenostmi ze svého prvního manželství: „Petra jsem poznala přes internetovou seznamku. Sešli jsme se, povídali si, bylo nám hezky. Netrvalo dlouho a vznikl vztah. Hluboký a vášnivý. Hodně jsme spolu cestovali, poznávali jeden druhého. Říkala jsem si, že konečně mám správného mužského. Že sem tam občas zažárlil, to podle mě dělá kde kdo… Po dvou letech jsme se vzali. A to byl konec všeho. Bez něj jsem nemohla nikam chodit. Neustále mě kontroloval mobil i e-maily, a pak i rozdělával dopisy. Při jedné rozepři mě označil za děvku a začal po mě plivat," smutně vypráví Lucie.

Ublížil mi. A jak!

„Zůstala jsem jako opařená! Najednou mi vyčítal všechno: „Moc pracuješ! Co zase děláš na tom internetu? Hledáš tam chlapy, je mi to jasný," křičel na mě ve vzteku. „A pak mě chytil pod krkem a prohodil balkonovými dveřmi," klopí Lucie oči k zemi. Je vidět, že se snaží ubránit slzám. Naštěstí měla hrdost a sebrala sílu odejít. Bydlí v podnájmu a podala žádost o rozvod, nicméně z jejích historek je jasné, že ji ještě čeká boj – partner se se situací nechce smířit a neustále Lucii připravuje nemilá překvapení v podobě podlých ataků.


Žárlíte na svého partnera zbytečně? V kartách najdeme odpověď! Volejte kartářku Elenu

Násilí přibývá

Co na to říká zákon? Že pojem domácí násilí je fyzické, emocionální, psychické a sexuální týrání současným partnerem. A bohužel těchto případů v posledních letech rapidně přibývá! Oběťmi jsou z 80 % ženy, ale jak je vidět, i někteří muži si vytrpí své. Jakožto rozšířená forma násilí by se měly případy odehrávající se za zavřenými dveřmi domova maximálně kontrolovat, ale momentálně se spíš podceňují. To ale neznamená, že oběti nemají odvolání! Důležité je se nebát, nahlásit bezpráví a neomlouvat agresivní jednání partnera.

Soudní praxe definuje vztah mezi manžely tak, že směrem k manželovi se lze dopustit trestného činu úplně stejně jako vůči komukoli jinému. Podle M. Hrušákové, autorky knihy Manželství a paragrafy se partner dopouští týrání, když se vyznačuje vyšším stupněm hrubosti a bezcitnosti a určitou trvalostí, které poškozená osoba pociťuje jako těžké příkoří.

Nečti mi poštu!

Nejen lehká či těžká újma na zdraví je trestným činem, ale i například kontrolování pošty jako u případu Lucie. Její partner se dopustil porušování tajemství dopravovaných zpráv podle § 239. Do pojmu domácího násilí lze zahrnout i vydírání (§ 235), kdy např. manžel nutí svoji manželku, aby jednala proti své vůli či něco trpěla. Dále je tu i trestný čin útisku podle § 237. Ten spočívá v tom, že jeden z partnerů nutí druhého, aby něco opominul, trpěl nebo konal, a ještě k tomu využívá faktu jeho závislosti nebo tísně. Do domácího násilí patří i trestný čin znásilnění dle § 241 TZ, kdy pachatel může být „odměněn" dvěma až osmi lety odnětí svobody.
TIP Bety: Podvedl vás partner, máte tušení, že má milenku? Nevíte, co dál? Máte se rozvést, nebo mu odpustit? Pomůžeme se v této těžké situaci zorientovat a najít ztracenou sebedůvěru - speciál Podvedená.cz

Nehádejte se v kuchyni

Řešení v případě manželských neshod vidí někteří ve vraždě partnera (§ 219), což vůbec není ojedinělým jevem. Čím dál častěji se objevují i nájemné vraždy. A dámy, pozor! Pokud budete se svým mužem řešit nemilé záležitosti v kuchyni, radši si popojděte třeba do obýváku, neboť fakta hovoří o tom, že vraždy manžela manželkou jsou nejvíce páchány právě v kuchyni. (Nabízí dostatek vražedných nástrojů.) Choulostivé otázky ohledně vašeho manželství proto směřujte do méně vyzývavých míst.

A cítíte-li, že je vám ubližováno, obraťte se na Polici ČR, Bílý kruh bezpečí či centrum ROSA určené týraným a osamělým ženám. Nebudete v tom sama!






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:52
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat