Jak po něm toužit i po deseti letech?

Některé páry mají aktivní pohlavní život i dvacet či třicet let po svatbě. Když je člověk pozoruje, jsou jakoby do sebe zamilovaní a stále po sobě sexuálně touží. Jak je to možné? A proč u většiny naopak touha po protějšku vyprchá? Tajemství tkví ve vlastnosti, kterou psychologie shrnuje do termínu „schopnost reagovat“.

Co to v praxi znamená? Že když se muž vrátí domů, nerozrazí dveře a nevrhne se ve spoďárech s vyvaleným pupkem před televizi, aniž zaregistruje, jestli je manželka doma. Žena zase nezačne bez pozdravu nadávat, že nebude ty špinavé kalhoty shrnuté na podlaze zvedat a že nehodlá sledovat fotbal.

Náš výzkum dokazuje, že partneři, kteří reagují jeden na druhého i mimo ložnici, jsou schopnosti uchovat si sexuální touhu i po mnoha letech. Schopnost reagovat na druhého, což je jistý druh intimity, je také důležitý ve vztahu, protože signalizuje, že se jeden upřímně zajímá o celkovou pohodu druhého, ale způsobem, který je upřímně otevřený a informovaný o tom, co druhého zajímá a co chce,“ vysvětluje profesorka sociální psychologie Gurit Birnbaumová z Izraele.

Partneři, kteří chtějí spolu prožít celý život a mít stále fungující sexuální život, prostě nikdy nesmějí zlenivět a zvyknout si, že je někdo vedle nich. Stále k němu musejí přistupovat jako k někomu výjimečnému, kterého nikdy neznají dost dobře. Neustále mu musejí projevovat zájem o jeho pocity a názory, o jeho potřeby a touhy. A vzájemně na ně reagovat. Velmi silný vliv to má přitom na ženské libido.

Když partner opravdu upřímně reaguje na svůj protějšek, vztah se stane výjimečným a jedinečným a on či ona ho vnímají jako velmi hodnotný a také vytoužený. Sexuální touha prosperuje v rostoucí intimitě a reagovat na druhého je jedním z nejlepších způsobů jak vyvolat tento nepolapitelný cit i po letech, je to lepší než jakákoli sexuální pyrotechnika,“ tvrdí profesorka Birnbaumová.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
58 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
65 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat