Sex místo sportu? Ano, i to se počítá!

01.09.2016 | Sex a vztahy

Že je cvičení nezbytné pro uchování fyzického a psychického zdraví, je dnes bez debat. Většina lidí na Západě provozuje zaměstnání, které neposkytuje dostatek pohybu celého těla. A tak je pravidelné cvičení nezbytností. Podle australských vědců ale může část cvičení nahradit aktivní a dostatečně dlouhý sex s partnerem. Ve srovnání s cvičením má ale mnoho výhod díky unikátní kombinaci hormonů, která se při něm vylučuje do těla.

Pokud je člověk pohlavně aktivní a souloží s partnerem denně a navíc dost dlouho, může sex dokonce nahradit kardio cvičení v posilovně. Během aktivní soulože, při níž se oba partneři zapotí, zrychlí se jim srdeční tep, zvýší systolický tlak krve a klesne ten diastolický, tělo dostává potřebnou míru pohybu. Jenže takový sex, spíš přímo sexuální atletika, by měl trvat aspoň půl hodinky. Což netrvá. A navíc jen minimum lidí souloží denně. Takže sex u většiny lidí nemůže cvičení nahradit.

„Když se podíváme na funkci těchto hormonů, kterou by mohly mít, pak můžeme vidět, že přispívají k omezení stresu a samozřejmě endorfiny zvlášť můžou fungovat jako přírodní antidepresiva. Pravidelný sex s partnerem, který je pozitivní, podporuje jejich vzájemné propojení. A opět tu zažíváme účinky oxytocinu neboli hormonu lásky, jak se mu často přezdívá, což může pomoci podpořit lásku a důvěru u lidí,“ vysvětluje doktor Matt Tilley z Curtin University v Perthu další výhody, které má sex ve srovnání se sportem.

Doktor Kevin Netto, odborník na fyzioterapii a pohyb působící na stejné univerzitě, přirovnává aktivní sex ke střídmé formě cvičení.

„Má to téměř stejné blahodárné účinky jako kardio cvičení celého těla, ale zásadní je, aby trval dostatečně dlouho… U většiny lidí není dost dlouhý a není dost často. Všichni by měli cvičit asi půl hodiny až hodinu denně, protože vedeme příliš sedavý životní styl… ale pokud se započítá do toho i sex, je to jen velká výhoda,“ tvrdí Netto.

Stejně jako cvičení ale ještě ve vyšší míře sex v člověku posiluje sebevědomí a pocit spokojenosti se sebou samým.






Celkem 19 komentářů

ovace
11.10.2016
maxiking
09.09.2016
;)
maxiking
07.09.2016
verrca
06.09.2016

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat