Může vztah s více partnery fungovat?

Křesťanská morálka je v západní společnosti tak silně zakotvená, že se stala kulturní normou a ovlivňuje negativně objektivitu výzkumu. Platí to v případě studování monogamních versus nemonogamních vztahů. Vědci mají tak silné předsudky vůči nevěře v trvalém vztahu, že výsledky podle těchto předsudků deformují. A nové výzkumy dokazují, že ať se to puritánům a konzervativním lidem líbí nebo nelíbí, nemonogamní vztahy můžou být stejně funkční jako ty monogamní.

Vědci z University of Michigan srovnali 617 partnerů z nemonogamních vztahů (v nichž dopředu oba partneři souhlasili, že budou mít sex i s jinými lidmi) se vztahy monogamními. A všímali si míry důvěry, žárlivosti, vášnivosti a celkového uspokojení se vztahem. Výsledky mezi oběma skupinami se nijak nelišily.

„Ačkoli je nemonogamní vztah stále tabu v naší společnosti a vědci můžou být ovlivněni kulturní dominancí tradičních monogamních vztahů při studiu intimního života párů, nemonogamní vztahy mohou být stejně funkční jako ty monogamní,“ tvrdí autoři.

Navíc i v odborných studiích se hovoří o nemonogamii schválené oběma stranami jako o nevěře a podvádění, což jsou silně emočně zabarvená slova vrhající negativní světlo na studované jedince i samotné výsledky.

„Fakt, že dovolíme v diskusi o těchto věcech figurovat tak silně emocionální slova, nám nedovoluje být objektivní,“ míní doktorka Terri Conleyová z University of Michigan.

Mohou za to geny?

Jak je vlastně možné, že zatímco pro některé lidi je představa nemonogamního vztahu něčím nepřirozeným a nepřijatelným, jiní si ani nedovednou představit, že by po celý život zachovali věrnost jednomu partnerovi, a zůstávali tak v monogamním vztahu? Ani věda nedokáže na atuto otázku jednoznačně odpovědět, nicméně některé studie naznačují, že určitou měrou se na našem vztahu k monogamii mohou podílet geny (ovšem to neznamená, že by se na ně dala nevěra svádět).

Výzkumy s hormony dopaminem a vazopresinem naznačují, že lidé mající určité alely (varianty genu) kódující receptory pro tyto hormony v mozku jsou k nevěře náchylnější.

Tak kupříkladu gen pro D4 dopaminový receptor má dvě různé alely – dlouhou a krátkou. Mezi majiteli dlouhé alely podvedlo někdy protějšek padesát procent osob, mezi majiteli krátké alely jen dvaadvacet procent. Lidé s dlouhou variantou také rádi riskují a tvoří si častěji závislosti. Je tedy jasné, že roli hraje právě dopamin a že nevěra jim přináší jistou formu uspokojení právě přílivem dopaminu. Vůči hormonu jsou citlivější než majitelé krátké alely.

Podobnou roli může hrát antidiuretický hormon vazopresin, který u savců hraje roli nejen při řízení vylučování moči, ale také při sociálním chování. Bylo zjištěno, že monogamní druhy savců mají velmi citlivé receptory na vazopresin a že právě dostatek hormonu a velká reaktivita receptorů posilují monogamní chování. Naopak u polygamních druhů sice vazopresin také v těle existuje, ale chybějí příslušné receptory v mozku.

Finští vědci u lidí prokázali, že jedinci s určitými alelami (variantami genu pro vazopresinové receptory V1) mají v těle méně vazopresinu a jsou častěji nevěrní. A také agresivnější a sociálně méně přizpůsobiví.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat