Nebojte se mluvit s partnerem o svém intimním zdraví

22.04.2017 | Sex a vztahy

Ženskost a intimní partie jako její zdroj k nám přirozeně patří. Je však až zarážející, jak málo žen je vnímá jako něco půvabného a nenahraditelného a umí je hýčkat. I to bezpochyby ovlivňuje naše intimní zdraví, sexuální život a především naši spokojenost.

Řadu žen ale opakovaně trápí vaginální nerovnováha nebo infekce. 35 % z nich jimi trpí dokonce 3–4krát ročně a častěji. To na sebevědomí nepřidá. Tématu ženské intimity a s ní spojeného intimního zdraví se věnují sexuologové i gynekologové. Pečujte o svou ženskost po všech stránkách.

Intimní potíže nejsou tabu

Pojďme se naučit užívat si vlastní intimitu! Vždyť vychází přímo z naší podstaty. Otevřete dveře intimity a nebojte se o ní mluvit s vaším partnerem a v případě problému se obracejte na svého gynekologa nebo farmaceuta. Obojí vám přinese spokojenost po stránce partnerské i zdravotní. Z výzkumu totiž vyplývá, že pouze méně než polovina žen v případě obtíží, ať už se jedná o kvasinkovou nebo bakteriální infekci či jinou vaginální nerovnováhu, vždy používá farmaceutické přípravky k tomu určené. Na své intimní zdraví proto nezapomínejte a pečujte o ně.

Vsaďte na otevřenost

„Součástí pocitu ženství u každé ženy je mimo jiné i vnímání osobní krásy, a to i těch nejintimnějších partií. Každá žena má též svůj individuální názor na otázku feminity a s ní spojené prožitky, které se následně odrážejí i v její intimní sféře. Z tohoto důvodu je zdraví ženy spojené s intimitou nesmírně důležité a zároveň vyvolává celou řadu otázek. Nejčastějším problémem většiny žen je stud, který brání nejen v komunikaci intimních problémů, ale také souvisí s plnohodnotným partnerským životem. Každá žena by si měla uvědomit, že své sebevědomí, jehož součástí je i pocit ženství, musí rozvíjet a upevňovat,“ říká sexuoložka doc. Laura Janáčková ze Sexuologickém ústavu VFN v Praze.

Umění o své intimitě hovořit a určitá míra otevřenosti jsou skutečně důležité i z pohledu gynekologa. „Pokud se ženy stydí, mohou mít problém s pravidelnými návštěvami gynekologa i s případným vysvětlením toho, co je trápí. To může vést k pozdnímu diagnostikování vážného problému, který by se, rozpoznaný včas, vyřešil snadněji. I potíž, kterou žena považuje za banální, může zakrývat vážnější onemocnění pohlavního ústrojí, například zhoubný nádor. Stud může sehrát svou roli i při návštěvě lékárny, kam mnohé ženy docházejí pro radu,“ vysvětluje doc. Michal Zikán z Gynekologicko-porodnické kliniky VFN v Praze.

Problém není ostuda

Dle výzkumu se až dvě třetiny žen ve svém životě potkaly s vaginální infekcí. Nic, co by přidalo na pohodě, ale rozhodně ne takový problém, který by měl naše sebevědomí sesunout pod bod mrazu. K životu ženy jednoduše patří i tyto záležitosti. Dnes už navíc existuje řada řešení, která ženám uleví a přinesou vhodnou podporu při těchto obtížích.

„Problematické je, že ženy samy velmi těžko rozeznají, zda se jedná pouze o vaginální infekci, či o příznak závažnějšího onemocnění. Pokud se jedná skutečně o vaginální infekci, je také často obtížné poznat, o jaký typ infekce jde, zda o kvasinkovou, či bakteriální. Často se také vyskytují infekce smíšené nebo dochází po léčbě infekce jednoho typu v důsledku porušení poševního mikrobního prostředí k pokračování obtíží ve formě zánětu jiného. Proto se v léčbě vaginálních infekcí používají nejen přípravky, které ničí přemnožené mikroorganismy, ale také přípravky, jež obnovují přirozenou mikroflóru pochvy, např. preparáty s probiotiky nebo kyselinou mléčnou. Obnova přirozeného ochranného vaginálního mikroprostředí je vůbec nejdůležitější součástí léčby. Především v případě přetrvávajících obtíží je však návštěva gynekologa nezbytná. Pravidelné preventivní prohlídky alespoň jednou za rok jsou samozřejmostí,“ doplňuje doc. Zikán.

Přístup k naší intimitě ovlivňuje i naše prožívání vztahu. „To nejdůležitější je komunikace. Nebát se otevřeně mluvit se svým partnerem. Většina žen má problémy hovořit o citlivých tématech vlastní sexuality. Obecně platí, že se o sexu dokážeme bavit velmi otevřeně, ale v ložnici se stydíme. Na změně se musí pracovat, ale vyplatí se,“ dodává doc. Janáčková.






Celkem 9 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat