Děti z chudých a problematických rodin dospívají mnohem dříve

Stresové hormony vyvolávají u dětí předčasnou pubertu. Dokazuje to další výzkum tentokráte z Austrálie. Tamní vědci prokázali, že u dětí z chudých a problematických rodin dochází k výrazně časnějšímu nástupu puberty. Chlapci jsou přitom dvakrát ohroženější než dívky.

Předčasné pohlavní zrání u dívek je krom stresových hormonů vyvoláváno také obezitou. V tuku se tvoří ženské pohlavní hormony a ty nastartují předčasnou pubertu. U chlapců vede k předčasnému zrání nadměrná fyzická dřina, nadměrné posilování a také vliv stresových hormonů. To vše totiž souvisí s nadměrnou produkcí testosteronu, který nastartuje chlapeckou pubertu.

Vědci z Murdochova institutu pro výzkum dětí v Melbourne sledovali 3 700 dětí ve věku osm až jedenáct let. Všímali si u nich věku, kdy nastoupí do puberty – rozvoj prsů, růst pubického ochlupení, menstruaci, akné, růst svalů, zvětšení penisu a varlat. Vztáhli to k výši příjmů, vzdělání a zaměstnanosti jejich rodičů. A vyšel jasný vztah. Čím nižší příjmy měla rodina, čím častěji byli rodiče nezaměstnaní a měli nižší vzdělání, tím dříve jejich dítě vstoupilo do puberty. U chlapců to platilo navíc více než u dívek.

„Znevýhodněné podmínky v dětství můžou změnit dokonce naši genetiku, což může vyústit v předčasné vylučování pohlavních hormonů. Tvrdé podmínky v dětství můžou spustit v našich tělech předčasnou pubertu také proto, abychom byli schopni včas předat své geny nové generaci, protože nám hrozí předčasná smrt,“ tvrdí autoři z Melbourne.

Vliv na výběr partnera

Výzkumy skotských vědců navíc dokazují, že u dívek má věk nástupu puberty zásadní vliv na to, kdy začne jako žena plodit děti a zda si vybere za partnera macho muže.

„Věk, v němž žena nastoupí do puberty, ovlivňuje její reprodukční preference později v životě,“ tvrdí autoři výzkumu z University of St. Andrews.

Z experimentálního výzkumu doktorky Carloty Batres a profesora Davida Perreta vyplývá, že dívky mající první periodu v jedenácti dávají v dospělosti přednost mužům se silně maskulinními rysy v obličeji. Dívky menstruující poprvé o rok až dva později volí muže spíš femininních rysů v obličeji. Tyto ženy také touží po dětech dříve a dříve poprvé otěhotní.

„Rychlost je rovněž faktor v reprodukční strategii člověka. Například jedinci, kteří se rozhodnou mít děti, je můžou mít brzy a rychle nebo později a pomalu. Z našich objevů vyplývá, že ženy, které podstupují pubertu dříve, volí strategii rychle a brzy,“ vysvětluje profesor David Perret z University of St. Andrews.






Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat