Ženy, které se milují alespoň jednou týdně, stárnou pomaleji

27.07.2017 | Sex a vztahy

Zatímco u mužů je častý a pravidelný sex zárukou dobrého zdraví prostaty a oběhové soustavy, u žen přispívá k dlouhému životu. Podle vědců z Kalifornie by měly mít ženy sex alespoň jednou týdně. Výrazně se pak u nich zpomalí stárnutí DNA.

Ženy, které mají sex alespoň jednou za sedm dní, totiž pomaleji přicházejí o konce telomer na svých chromozomech během buněčného dělení. Právě zkracování telomer se navenek projevuje stárnutím tkání. Jejich délka se s věkem zmenšuje u všech lidí, ale čím pomaleji k tomuto zkracování dochází, tím déle člověk vypadá mladistvě.

„S průběhem času můžou zkrácené telomery přispívat k chronickým degenerativním chorobám a předčasné mortalitě. Sexuální intimita může omezit negativní důsledky stresu a zlepšit imunitní reakci. Během času pravidelná sexualita může přispět k delším telomerám,“ tvrdí doktor Tomás Cabeza de Baca z University of California v San Francisku.

Chcete být zdraví? Milujte se

Sex mezi dvěma věrnými dlouhodobými partnery má navíc tak pozitivní účinky na jejich zdraví, že se v rámci prevence onemocnění a předčasného úmrtí nic z jiných faktorů životního stylu nevyrovná párovému sexu. Sexuální aktivita u milující se dvojice je provázena takovými psychologickými a fyziologickými pochody, které uvádějí tělo do dlouhodobé rovnováhy a působí na deset pilířů zdraví.

Především posilují imunitní systém. Podle řady výzkumů z různých světových pracovišť se při sexu provozovaném dvakrát týdně zvýší počet protilátek o třicet procent.

Zdravé srdce

Sex je ale také aktivitou vyžadující zvýšení průtoku krve a zvýšení srdeční činnosti. To se děje jednak samotným pohybem při sexu, ale také stimulací hormony a příslušnými centry v mozku. Během orgasmu je pak činnost srdce maximální a následné uvolnění po orgasmu provázené další vlnou hormonů působí na oběhovou soustavu blahodárně. U mužů je přitom účinek sexu a orgasmu na zdraví srdce silnější než u žen a snižuje riziko infarktu a mrtvice na polovinu.

Prostata bez potíží

Pravidelný sex také snižuje riziko rakoviny prostaty. Muži jsou naprogramováni tak, aby tuto žlázu aktivně používali. To znamená, pravidelně z ní vylučovali sekrety, což se děje při ejakulaci. Čím častěji muž ejakuluje, tím je riziko nádoru v prostatě nižší.

Sladký spánek

Sex je také skvělý lék na bolest a nespavost. Tlumí jakoukoli bolest a u osob trpících migrénou je výbornou prevencí záchvatů. Navíc se při partnerském sexu do mozku vylučují hormony oxytocin a prolaktin, které spolehlivě člověka uspí.

Bez depresí

Kromě bezpočtu fyzických a fyziologických účinků působí blahodárně i na psychiku. Přispívá k lepšímu mentálnímu zdraví, působí jako prevence úzkostí a depresí a v neposlední řadě posiluje sebevědomí.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat