Libido v zimních měsících posílí snídaně plné vitaminu D

29.11.2017 | Sex a vztahy

Konec podzimu a začátek zimy patří mezi období, kdy lidé nejvíce podléhají stresu. Přípravy na svátky, studené počasí a nedostatek slunečního záření se podepisují také na libidu – chuti milovat se. A třebaže se v tom mezi sebou lišíme, muži i ženy trpí kvůli nedostatku vitaminu D. Aby sexuální život neupadal ani v zimě, je dobré zaměřit se na kvalitní skladbu snídaní.

Nedostatek vitaminu D může totiž vést k snížení hladiny estrogenu a testosteronu v krvi. Pohlavní hormony přitom řídí nejen libido, ale také hladinu energie v těle, takže člověk je malátný, unavený a přichází o chuť milovat se.

Snídaně je základ

Přirozeně nejvíce vitaminu D tělo získává fotochemickou reakcí v kůži. Dostatečně dlouhé (alespoň dvacet minut trvající) UV záření spustí reakci, při níž se v kožních buňkách tvoří vitamin D. Proto jsme v letních měsících plní energie, náruživí a také odolnější vůči chorobám. Vitamin D totiž přispívá také k silné obranyschopnosti.

Podle Roba Hobsona z londýnské společnosti Healthspan Nutrition je zvláště v zimě nezbytné dodržovat snídaně bohaté na bílkoviny (z nichž tělo čerpá aminokyseliny) a vitamin D.

Doporučuje proto snídat žampiony či hlívu, makrelu či jiné tučné ryby, vejce z podestýlky či volného výběhu a kvalitní cereálie (bez přidaného cukru).

Vsaďte na ryby

„Obvykle říkám, že na prvním místě je strava, když jde o správný přísun živin. Ale získat dostatek vitaminu D pouze ze stravy není snadné. Lze ho získat z tučných ryb a malé množství také z hub a vajíček… denně bychom měli přijmout deset miligramů tohoto vitaminu,“ tvrdí Hobson.

Jenže tělo nepřijímá v potravě vázaný vitamin D snadno, existuje několik forem tohoto vitaminu, přičemž nejlepší (D3) je vázaný v živočišných zdrojích, v houbách je přítomen vitamin D2, který přispívá k zvýšení hladiny krevního vitaminu slaběji.

Často je tudíž potřeba podstatně zvýšit přísun potravin obsahující tuto látku, když není možné získávat déčko ze slunění. Nejbohatším zdrojem jsou tresčí játra či rybí tuk.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat