Blondýny mužům připadají mladší, zdravější a promiskuitnější

11.01.2018 | Sex a vztahy

Proč se muži na ulici otočí častěji za blondýnkou a v baru na ni útočí jako vosy na bonbon? Zřejmě proto, že jim blond ženy připadají mladší a světlá barva vlasů v nich evokuje pocit, že dotyčná je zdravější a ochotnější se oddat nezávaznému sexu. Může za to v podstatě evoluce a fakt, že lidé se rodí světlejší a méně pigmentovaní. Blond tak evokuje něco velmi mladého a svěžího.

Brunety mají smůlu, už od puberty vypadají výrazně starší, ale zase je muži považují za mnohem lepší matky a vhodnější partnerky pro dlouhodobý vztah.

Blondýna z počítače

Nicméně faktem je, že i brunety se rodí o něco světlejší, než jsou v dospělosti. Pigmentu totiž v člověku s věkem přibývá. Tmavnutí je tedy projevem stárnutí, zatímco světlost naopak biologickým symbolem mladistvosti. Ale neplatí to u šedivých vlasů. Šedivějící lidé mají také více pigmentu než ti výrazně mladší. Lom světla ve vlasech ale způsobuje bílé zbarvení.

Psychologové z Augsburg University v Minnesotě zjistili, že jedna a tatáž žena – upravena počítačově – dostane od mužů lepší hodnocení jako blondýna. Se světlými vlasy ji vnímají muži jako přitažlivější, mladší a zdravěji vypadající. Domnívají se o ní, že je také ochotnější užít si nezávazný sex a častěji střídá partnery. O brunetách zase uvažují jako o lepších matkách a manželkách.

Za vším hledej evoluci

„Mužské preference pro blondýny mají zřejmě evoluční význam. V časech pralidí byla barva vlasů dobrým indikátorem pro volbu partnerky. Protože vlasy s věkem tmavnou, ženy s přirozeně velmi světlými vlasy byly považovány za mladší a tedy i plodnější,“ míní autoři z Minnesoty.

Svou roli – třeba ve vnímání promiskuity blondýn – budou hrát také kulturní stereotypy a mediální prezentace blondýn.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:20
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat