Sexismus je pro ženy přitažlivý

11.04.2022 | Sex a vztahy

Psychologové rozlišují dva typy sexismu – nenávistný a benevolentní. Ten první se týká mužů, kteří projevují nenávist vůči ženám a chovají se k nim verbálně i fyzicky velmi hrubě. Benevolentní sexista neprojevuje nenávist, ale zastává „tradiční“ názory, že ženám přísluší určité role (ve vztahu, společnosti) a určité vlastnosti. Ačkoli feministky a feministé odsuzují sexismus jako takový, podle psychologů z Iowy a Kentu je benevolentní sexismus pro ženy atraktivním rysem muže.

Tvrdí to Pelin Gul z Iowa State University a Tom Kupfer z University of Kent. Zkoumali, jak vnímají ženy muže s hostilním sexismem, benevolentním sexismem a zcela nesexistické feministy z hlediska atraktivity. A z analýzy je jasné, že nejpřitažlivějšími jsou muži s benevolentním sexismem, nejméně s hostilním sexismem (1).

Třebaže benevolentní sexista vnímá ženu jako hospodyni a její chovaní vždy jako něžné a pečující, je pro ženy přitažlivější než feminista, který vidí ženu jako rovnoprávnou ve společenských rolích a variabilní ve vlastnostech obou pohlaví. Tedy přitažlivější minimálně pro americké a britské ženy, které byly do výzkumu zapojeny.

Ženy jsou přitahovány muži s postoji benevolentního sexismu, protože tohle chování naznačuje, že tento muž je ochotný investovat do vztahu. Samy ženy ve výzkumu uváděly, že muži s postoji benevolentního sexismu jsou přitažlivější, protože mezi jejich vlastnosti patří snaha chránit, zaopatřovat a být oddaný (1).

Slaboch bez sebevědomí

Nenávistný sexismus je ovšem něco docela jiného. Proč a jací muži se jej vlastně nejčastěji dopouštějí? Psychologové z Telavivské univerzity provedli analýzu osobnosti heterosexuálních mužů odhalili zajímavé vztahy. Třeba mezi tím, jak silně je muž patriarchální a považuje ženu za sobě podřízenou, a mezi jeho vnitřní úzkostí, nejistotou a sníženým sebevědomím v mužství (2).

Muži, kteří se snaží ženy shazovat a činit z nich sexuální objekty, jsou si velmi nejistí ve vlastní kůži, nejsou se sebou spokojení a vnitřně se děsí toho, že nejsou dost přitažliví pro ženy, které chtějí. Tito muži mají také tendenci uvažovat o ženách velmi zjednodušujícím způsobem a dělí je na dvě skupiny, buď jsou počestné, pečující a dobré, nebo jsou promiskuitní, manipulativní a nedobré. Tohle dvoustranné dělení pak psychologové označují jako dichotomii Madona versus Děvka .

Protože mužství takových mužů je slabé a neustále v ohrožení, mají tendenci přikládat mužům větší práva a sexuální svobody, zatímco ženy za stejné chování odsuzovat.

Zdroj: (1) www.journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0146167218781000, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6058438/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4873087/, 






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat