Milujte se pravidelně. I tak prodloužíte délku svého života

Nejste si docela jistí, zda má cenu šetřit si na důchod? Směrodatná je frekvence milování. Pokud si na manželské povinnosti vyčleníte jeden večer v týdnu, existuje vysoká pravděpodobnost, že se dožijete stovky. A v takovém případě by úspory přišly vhod!

Vedlejší účinky fyzického projevu lásky experti zkoumají již desítky let. A jejich práce přinesla ovoce! Dosud zjistili třeba to, že párová erotika posiluje imunitu, snižuje stres a tlumí bolesti hlavy. Také zlepšuje spánek, urychluje hubnutí a podporuje kondici kardiovaskulárního systému, přičemž navozuje pocity štěstí. Tím to kupodivu ještě nekončí, neboť milování zřejmě úzce souvisí i s dlouhověkostí. Tedy alespoň podle vědců!

Objev století, při němž tekla krev

Američtí výzkumníci, jejichž pracovním působištěm je Kalifornská univerzita v Berkeley, možná objevili elixír mládí, což je informace, která zahýbala celým světem. Tamní experti nejprve oslovili na dvě stovky náhodně vybraných jedinců z řad obou pohlaví, poté je požádali o krevní vzorek. Co bylo dál?

Něco jako stalking. Ale v zájmu vědy

Všichni respondenti museli odborníkům svatosvatě slíbit, že jim denně budou podávat podrobná hlášení o svém soukromí. Prostřednictvím těchto reportů pak dotyční sdělovali, zda v posledních 24 hodinách měli pohlavní styk, popřípadě kolikrát. Jejich upřímné zpovědi se týkaly i všeobecné spokojenosti ve vztahu, frekvence hádek s partnerem, výplně volného času nebo momentální nálady. Po třech měsících proběhla analýza nashromážděných dat, která přinesla jednoznačné závěry.

Čím více sexu, tím delší život? Vlastně ani ne

Když experti porovnávali krevní vzorky s pravidelnými hlášeními zúčastněných, objevili něco fascinujícího. Vyšlo totiž najevo, že dotázaní, kteří si se svým protějškem zaskotačili v peřinách jednou týdně, měli výrazně delší telomery. Tedy oproti lidem, co manželské povinnosti zanedbávali. Čistě pro upřesnění, telomery jsou části chromozomů ovlivňující stárnutí buněk. Čím delší jsou, tím delší je i životnost, a to jak buněk, tak jejich „majitelů“.

„V průběhu času se telomery přirozeně zkracují. Může za to věk, absence pohybu, konzumace alkoholu i špatná životospráva. Naše poznatky však ukazují, že pravidelný sex, ideálně pak jednou týdně, může tyto buňky zodpovědné za stárnutí prodloužit a obnovit, což příznivě ovlivní délku života. Musíme ovšem provést ještě další doplňující výzkumy, protože stále existuje mnoho nezodpovězených otázek,“ připouštějí autoři studie. No vida, takže recept na dlouhověkost přece jen existuje. A tisíce let ho máme „po ruce“!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat