Sex a menopauza: Jaký vliv má na vaše libido

Menopauza a sexuální apetit. Katastrofa? Jak se to vezme. Každá žena toto období prožívá jinak, nicméně na ovlivňování touhy stejně dojde. Jakým způsobem a co se s tím dá dělat? Složitosti nehledejte!

Menopauzy se mnohé ženy děsí. Je však pravda, že ne všechny procházejí poklesem libida, i když je to velmi časté. Ve většině případů je totiž pokles touhy způsoben sníženou hladinou hormonů. Testosteron a estrogen zaznamenávají propad, což může vést k tomu, že i pro vás je vzrušení obtížnější. Navíc to má za následek vaginální suchost a bolest při sexu.

Obvykle se s tím vším dostavuje i deprese, změny nálady, únava, přibývání na váze a návaly horka. Ani jedno se s kvalitním milostným životem rozhodně slučovat nemusí. Co s tím? Navštivte svého lékaře.

Pilulka pro každého

Pokud procházíte menopauzou a pozorujete změny ve svém libidu, lékař vám může pomoci určit základní příčinu těchto změn. Podle situace pak doporučí i sexuálního terapeuta, pokud neexistuje žádná fyzická příčina sníženého libida. Častěji se však odborníci uchylují spíš k hormonální substituční terapii. Například estrogenové pilulky snižují vaginální suchost a naopak zvyšují pohodlí při milování.

Je také vhodné uvést, že menopauzu ženám usnadňují i mírné dávky testosteronu. Terapie testosteronem, ostatně jako u všech hormonálních zásahů, však také má potenciální negativní vedlejší účinky, včetně rizika vyššího cholesterolu a akné. Co se týče nedostatečné vaginální lubrikace, mazivo je velmi důležité. Stejně jako cvičení, které pomáhá v boji proti přibývání na váze. Vedlejším efektem pohybu je uvolňování endorfinů, jež mohou snížit stres a vyvolat pozitivní emoce.

V případě, že pohyb v minulosti nebyl váš koníček, začněte pomalu a hýbejte se aspoň 10 minut denně. Následně interval protáhněte na 30 minut. Zároveň komunikujte se svým partnerem. Ztráta libida během menopauzy je často způsobena fyzickými příznaky, ale pocit většího spojení s protějškem je klíčový. Udržujte otevřené komunikační linky a buďte upřímní ohledně svého vztahu a toho, čím procházíte, a to jak fyzicky, tak psychicky. A nebojte se přitulit!

Zaměřte se na intimitu

Sex není jediný způsob, jak se cítit blízko svého partnera. Líbání, hlazení a další aktivity bez přímého pohlavního styku posilují vazby mezi vámi a vaším partnerem, proto se jim nevzdalujte. A ta nejdůležitější rada na konec? Posilujte pánevní dno s pomocí Kegelových cviků. Nejjednodušší způsob, jak lokalizovat tu správnou oblast, je zastavovat proud močení. Svaly, které zatnete, jsou ty správné. Věnujte se jim třikrát denně. Vždy zatněte, držte pět sekund a stejně dlouhou dobu uvolňujte. Opakujte desetkrát.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat