Antikoncepce pro muže: Vasektomie jako bezpečná a levná ochrana

22.07.2019 | Sex a vztahy

Většina antikoncepčních prostředků cílí na ženy. Jednou z možností, jak se chránit před nechtěným těhotenstvím, je ale i zákrok, který je určen výhradně mužům. Vasektomie je jedna z nejspolehlivějších metod ochrany, na rozdíl od ambulantní sterilizace, která se nabízí ženám, je však tento zákrok rychlejší, méně komplikovaný a také vyjde levněji.

O co jde?

Jde o chirurgický zákrok, při kterém dochází k přerušení chámovodů muže za účelem jeho sterilizace. Jedná se o jednu z forem mužské antikoncepce, která, ačkoli u nás není ve větší míře vyhledávána, si zejména v západních zemích získává stále větší oblibu.

Jak to probíhá?

Vasektomie se provádí v lokální anestezii, kdy se za pomoci speciálních nástrojů vytvoří miniaturní otvor, skrze který je chámovod vytažen nad povrch kůže, kde je následně přerušen. Bezskalpelový zákrok je, v porovnání se standardní metodou, velice šetrný a po zhojení vpichu není zásah do tkáně nijak patrný.

Je tento zákrok vratný?

Přestože po vasektomii stále dochází k tvorbě spermií, je třeba si uvědomit, že došlo k přerušení cesty, kterou by se mohly dostat ven. Lékaři jsou sice schopni chámovod znovu napojit, ne však v každém případě a záruka funkčnosti je i při úspěšném znovunapojení značně snížena.

V případě, že by se muž rozhodl pro založení rodiny po prodělání tohoto zákroku, bude pro pár jednodušší podstoupit metodu IVF, kdy dojde k odběru spermií přímo z varlete.

Bude potom vše fungovat?

Mnoho mužů se mylně domnívá, že vasektomie poškodí funkce jejich chlouby, proto často nechtějí o podobných metodách ani slyšet. Pravdou však je, že tento zákrok nemá žádný vliv na kvalitu sexuálního života. Schopnost erekce, ejakulace i dosažení orgasmu zůstává stejné jako dosud.

Kolik to bude stát?

Cena zákroku se v porovnání s metodou sterilizace u žen liší až o polovinu. Za desetiminutový zákrok, po kterém odejdete po svých, a bez obav z neplánovaného těhotenství, vás přijde na 13 000 korun.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat