Hormonální hodiny tikají také mužům

Jeden den je všechno v pořádku a ten další máte špatnou náladu a jste podrážděná. Tyto změny nálad jsou typickým symptomem takzvaného PMS – premenstruačního syndromu, kterým trpí mnoho žen vždy jednou za měsíc. Hormonálním výkyvům podléhají nejenom ženy, ale i muži. Jak vypadá cyklus u mužů a mají také PMS?

Skutečně, i muži mají hormonální výkyvy. Jen mužský cyklus netrvá jako u žen 28 dní, ale pouhých 24 hodin! Poznejte, jak tikají mužské hodiny a jaký vliv mají na jeho chování.

Mužský cyklus

Podle výzkumů je hladina mužského hormonu testosteronu na nejvyšším stupni dopoledne. To znamená, že muži jsou nejvíce aktivní a činorodí. Údajně jsou ale také více hádaví a podráždění. V případě, že byste ráda strávila dopoledne s mužem v posteli, je to ideální doba, protože díky vysoké hladině testosteronu stoupá i mužovo libido.

Kolem poledne testosteron začíná klesat, takže muži jsou mazlivější, sociálnější a emočně otevřenější. Pokud chcete se svým partnerem něco důležitého probrat, je právě tato denní doba nejvíce vhodná.

Večer je hormon na nejnižší úrovni. Muži jsou proto nejpřítulnější a otevření kompromisu nejvíce z celého dne. Chcete svého miláčka přemluvit k něčemu, co by se mu nemuselo zrovna zamlouvat? Pak máte večer největší šanci, že se vám to podaří.

Mají muži PMS?

Je jasné, že odpověď bude znít NE. Z logiky věci ani nemohou, nakonec u mužů k žádné menstruaci nedochází. Ale s ohledem na jejich hormonální cyklus jsou denně pod neustálým vlivem hormonálních výkyvů, které ženy dobře znají. Další změny v mužském chování jsou ale i v souvislosti se změnou ročních období. Američtí odborníci tento jev nazývají IMS, tedy syndrom podrážděného samce. Pozorováním zvířat vědci zjistili, že vysokou hladinu testosteronu mají samci na podzim, kdy dochází k častému páření. Naopak v zimě hladina zase klesá na nízkou úroveň a samci jsou nervózní a podráždění, se sklonem k iracionálnímu chování. Hladina se zase začíná zvyšovat v jarních měsících.

Mužská menopauza?

Americký psychoterapeut Jed Diamond přišel také s dalším termínem – andropauza. Výkyvy hladiny testosteronu u mužů mají významný vliv na jejich chování. Andropauza souvisí s náhlým snížením hladiny hormonu a může být mužským ekvivalentem k ženské menopauze.

Tak teď, když máte návod, bude pro vás možná mnohem jednodušší probírat s muži zásadní otázky. Jen musíte zvolit správnou denní a roční dobu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat