Pomocníci při problémech s usínáním

Ležíte v posteli a počítáte ovečky. A pak už nepočítáte ovečky, ale kolik zbývá hodin, než budete muset vstávat. Znáte to – někdo počítá do tří a někdo musí počítat do tři čtvrtě na čtyři. Ale vážně – přinášíme vám pár dobrých rad, při jejichž dodržování ani nezjistíte, že už spíte.

Večer pijte čaj na dobrou noc

Místo kávy nebo alkoholu si raději dejte šálek čaje na spaní. Sklenička vína možná má lehce uspávací účinky, ale působí neblaze na kvalitu spánku. Pokuste se raději alespoň v pracovních dnech sáhnout po šálku čaje. Blahodárné účinky kozlíku lékařského, třezalky nebo mučenky vám k nerušenému spánku spolehlivě pomohou.

Zútulněte si okolí

Hory špinavého nebo nevyžehleného prádla vedle postele, vysoká pokojová teplota nebo naopak tenká přikrývka v chladné místnosti vám určitě nerušený spánek nedopřejí. Pokojová teplota by měla být příjemně chladná (asi 18 stupňů), k tomu si pořiďte přikrývku, která vás dostatečně zahřeje, ale nebude vám horko, a hory prádla přesuňte prostě jinam.

Ponořte se do teplé vany

Právě v zimním období toužíme po teple a uvolnění. Vana s vodou o teplotě mezi 35 a 38 stupni vás příjemně unaví a ještě pomůže odplavit starosti všedního dne. Ve vodě byste ale neměli zůstávat déle než 20 minut. Jako příjemný uvolňující přípravek do koupele můžete použít například olej z meduňky.

Navoňte polštář levandulí

Vytvořte si nějaký večerní rituál, který budete opakovat každý den před spaním. Pokud si někdo například v posteli čte, brzy zjistí, že zvládne přečíst stále méně stránek. A stejné je to třeba i s vůněmi. Taková levandule má zklidňující účinek, a když si s ní každý večer navoníte polštář, vaše tělo si brzy zvykne, že je na čase jít spát.

Zkuste to s večerní jógou

Každodenní stres vás může zatížit víc než si připouštíte. Večerní jóga vám uvolní nejen tělo, ale i mysl, a tak můžete jít do postele méně vyčerpaní a zbavení negativních myšlenek. Zkuste cvičit jógu každý večer a uvidíte, že budete spát mnohem lépe.

Spolehněte se na sex

Pokud jste vyzkoušeli všechny možnosti a stále nemůžete usnout, zbývá ta poslední a možná nejpříjemnější. Unavte se sexem! A je vlastně jedno, jestli s partnerem nebo si vystačíte sami. Důležité, abyste rychleji usnuli, je totiž mít orgasmus. Při orgasmu se do těla vyplavuje oxytocin a prolaktin, které na vaše tělo působí jako zázračný uspávací koktejl, a zároveň dokážou snížit hladinu stresového hormonu kortizolu. Et voila – všechno smíchané dohromady pro vás znamená, že na spánek budete čekat kratší dobu, a navíc si během spánku mnohem více odpočinete.

 A jaké osvědčené rady máte vy?






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat