Překvapivý účinek sexu na mozek

Zapomínáte, co jste řekli nebo udělali někdy před týdnem či měsícem? Oprašte svůj milostný život, má pozitivní vliv na mozek!

Výhody aktivního sexuálního života jsou víc jasné. Pravidelný pohlavní styk zajišťuje nižší krevní tlak a s tím i snížení rizika srdečních chorob, lepší imunitní systém, svěžejší duševní zdraví, podporu libida, okamžitou úlevu od bolesti (má analgetické účinky, neboť co orgasmus, to účinek srovnatelný se dvěma miligramy sedativního diazepamu) i kvalitnější spánek. Jistá kanadská studie také odhalila, že se během půlhodinové sexuální aktivity spálí víc kalorií než při rychlejší chůzi. Tamní vědci apelují, že sex obecně poskytuje „trojnásobné“ výhody.

Tři v jednom. Zázrak?

Jedná se o cvičení pro srdce a plíce, uvolňování hormonů, které snižují stres a v neposlední řadě i produkci nových mozkových buněk, o čemž už se zmiňovali američtí výzkumníci z Marylandské univerzity. Ti tvrdí, že u krys středního věku se při páření tvoří víc mozkových buněk. Předpokládá se, že tento proces (neurogeneze) obnovuje mozkové funkce ztracené stárnutím. Tyto benefity byly vypozorovány v hippocampu, oblasti mozku, kde se vytvářejí nové vzpomínky.

Nejen emoční pohoda

Akademici se toho chytili a chtějí zjistit, jestli k podobnému efektu dochází i u lidí. Prý by to mohlo být užitečné kupříkladu při léčbě Alzheimerovy choroby. Dokážete si představit, že vám doktor při prvotních příznacích, ke kterým patří zapomínání, časová dezorientace, změny v náladě či náhlá ztráta zájmu o koníčky, „předepíše“ sex? Prozatím sice neexistuje žádný přesvědčivý důkaz na podporu myšlenky, že pravidelné milování může pomoci odvrátit demenci nebo kognitivní pokles, nicméně představa je to hezká. A sexu nikdy není dost.

Milováním proti úniku moči

Podle průzkumů mají lidé žijící v páru pohlavní styk v průměru čtyřiapadesátkrát ročně, což je přibližně jednou týdně. Když je to ale aspoň dvakrát nebo třikrát, málokdo proti tomu něco namítá. K výše uvedeným bonusům sexu se totiž ještě přidává tonizující účinek na svaly pánevního dna (dobré vědět, pokud trpíte na inkontinenci, se kterou se podle statistik setkává víc žen než mužů) či nižší riziko rakoviny prostaty. I kdyby se tedy hypotéza o obnově mozkových buněk nepotvrdila, pořád existuje dost důvodů, proč si na milování najít čas.

Zdroje: ohsu.edu, healthfitnessrevolution.com, dailymail.co.uk, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6388286/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29275048/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:35
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:30

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat