Benefity spánku vedle milované osoby

O samotě, nebo s partnerem? Co se týče spánku, tak odborníci doporučují uléhat vedle milované osoby. Jaké to má výhody a proč díky tomu zbavíte třeba bolestí hlavy?

Ve dvou se to lépe táhne i při spánku. Spánek vedle milované osoby přichází rychleji a je kvalitnější. Obecně se ale jedná o mnohem více výhod, jež společné usínání přináší (1). Nehodí se náhodou i vám nějaký z těchto níže uvedených benefitů?

Štěstí přivolané lusknutím prstů

Jste životní partneři, věříte si a máte se rádi. Je logické, že když vedle někoho takového „složíte hlavu“, dodá vám to pocit bezpečí, takže se během několika minut začnete cítit uvolněně a bezpečně. Tělo na tenhle stav zareaguje produkcí oxytocinu, hormonu lásky, který způsobuje pocit štěstí. V četných experimentech byly prokázány i jeho mírně sedativní účinky (2). Běžné problémy, se kterými se denně potýkáte, tak najednou nemají takovou váhu.

Úleva od bolesti

Souběžně s oxytocinem organismus dostane i dávku neurotransmiteru serotoninu. Tento hormon přispívá k pohodě, pomáhá k vytváření a udržení pozitivních emocí a nálady. Taky udržuje náladu v rovnováze, navozuje spánek, ulevuje od bolestí, včetně těch, které se týkají hlavy, a zmírňuje stavy úzkosti (3). Kdo by to byl řekl, že když se přitulíte ke druhé osobě, bude to mít takový účinek, že?

Kvalitnější odpočinek

Regulace spánkových cyklů a vyrovnání stresu. Přesně o tohle se stará norepinefrin, kterému se říká „hormon soustředění“. Zajišťuje dobrou náladu a kvalitní duševní práci. Díky němu si můžete hodnotněji odpočinout. Dobrou funkci však zastává i vasopresin taktéž podporující kvalitu spánku. Uvedený peptický hormon zároveň snižuje stresový hormon kortizol (4).

Posílená imunita

Jedna postel a dva milující se lidé. Není nic lepšího. Přítomnost sympatické osoby kromě výše uvedených hormonů stimuluje i prolaktin. Ten se spojuje se zlepšením imunitního systému a skvělým spánkem (5). Takže teď, když víte vše o tom, proč je spaní vedle vašeho milovaného skvělé, přitulte se a užívejte všech výhod, které společné lože nabízí!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4636437/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507848/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545168/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537259/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507829/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat