Tvrdohlavé lži kolem sexu

Co se týče znalostí o sexu a sexualitě, jsme dnes jistě blíže pravdě, než jsme byli před 100 lety. Některé omyly jsou však tak zakořeněné, že jim někteří stále věří – a v horším případě je přenášejí dál na své děti.

Sex je jedna z nejzákladnějších a nejpřirozenějších věcí v životě – a přesto lidé už pár staletí systematicky a velmi úspěšně zametají vše, co s tím souvisí, do špinavého kouta a činí z toho tabu. Vytvářejí umělé bariéry tam, kde by žádné být neměly a nabízejí spoustu prostoru pro chyby a lži. Je tedy dobře, že už jsme pochopili, že sex v tomto špinavém koutě nemá místo a že o něm můžeme otevřeně mluvit. Ale měli bychom opravdu pomalu hodit za hlavu pár obzvlášť tvrdohlavých sexuálních lží.

Sex je pro reprodukci

Je pravda, že jedním z možných důsledků pohlavního styku je, že přibližně devět měsíců později se může jako následek narodit dítě. Ale kromě toho sex zvyšuje produktivitu v práci, je dobrý pro sebevědomí, udržuje nás zdravé, upevňuje vztahy – a je stejně smysluplný a cenný pro homosexuální páry nebo lidi, kteří nechtějí mít děti, stejně jako pro budoucí rodiče. Jestliže smysl života nutně nespočívá v předávání vlastních genů, nespočívá v tom pravděpodobně ani jediný smysl sexu...

Nemluvíme o sexu

Proč ne? Sex by měl být jedním z velkých témat konverzace, zejména ve vztahu. "Zajdeme o víkendu na večeři? Ach ano, samozřejmě, ale měli bychom si předem naplánovat nějaký čas na sex, jinak se k tomu tento týden nedostaneme!" Také bychom měli mít možnost mluvit o sexu s přáteli stejně volně jako o receptu na müsli, kterým si každý den sladíme ráno.

Muži si sex užívají více než ženy

"Ženy dosahují orgasmu hůře, někdy je sex bolí a stejně po něm tolik netouží" – typická hloupost, která ale uvízla v mnoha hlavách. Jistě, pokud žena spí s partnerem, který neplní její touhy, pravděpodobně bude mít problémy s orgasmem a nebude ji sex moc bavit. Ale prodávat to jako fakt, který my jako ženy musíme přijmout, je extrémně problematické! Lepší, když se shodneme: Sex by měl být krásný pro ženy i muže – pokud tomu tak není, je něco špatně.

Ženy nemohou mít nezávazný sex

Ve známosti na jednu noc jsou ženy ty chudinky a muži prasata – obráceně by to přece nešlo, že? To, zda se u člověka po náhodném sexu vyvinou city či nikoli, závisí na postoji, se kterým k věci přistupuje, na fázi života, ve které se nachází, na způsobu, jakým byl sex praktikován atd. atd.

Panenství je posvátné

Zejména ženy by napoprvé měly počkat na „toho pravého“ a nevzdávaly se lehkovážně svého panenství. Proč prostě neřekneme mladým ženám, že jejich první sex z nich dělá jen trochu zralejší a zkušenější – ale ne hodnotnější nebo méněcenné osoby!

Dlouhé čekání je prudérní

Novější, ale neméně falešná sexuální lež: každý, kdo přijde o panenství mnohem později, než je průměrný věk, nebo kdo se v novém vztahu na „dlouhou“ dobu zdrží sexu, je rychle označen za prudérního. Nejsou ale lidé, kteří každý den nejedí čokoládu, automaticky bonvivánové? Možná rádi chodí do sauny nebo milují pobyt v přírodě! Všichni máme jiné potřeby a způsoby života a měli bychom to přijmout a respektovat bez posuzování. 

Čím otevřenější k sexualitě, tím sebevědomější

Sex už (doufejme) není tabu – ale pro někoho je stále něčím intimním a soukromým. Jinými slovy: Pokud chcete, můžete o tom mluvit s každým, kdo chce poslouchat, pokud nechcete, nemusíte. V ideálním případě si nebude nikdo nic vynucovat a nikdo nic potlačovat. 

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat