Zbavte se stresu sexem

Jak se zbavit stresu sexem? Mějte ho! Pohlavní styk zmírňuje napětí a úzkosti a spouští produkci těch správných hormonů, které umí zatočit se špatnou náladou. Tahle frekvence milování přitom patří k těm nejlepším!

Stres a sex jsou spojeny několika způsoby. Líbání, doteky i konejšivé masáže podporují vylučování hormonů a neurotransmiterů „dobré nálady“.  Tyto látky navozují relaxaci a mohou pomoci zmírnit depresivní stavy. A že jich je!

Kouzelný dopamin

Sexuální aktivita v první řadě zvyšuje produkci dopaminu, neurotransmiteru, který se někdy nazývá „chemikálií pro dobrý pocit“. Dalo by se o něm říct, že zintenzivňuje pocity (1).

Spojující oxytocin

Oxytocin je známý jako „hormon lásky“, protože se uvolňuje během fyzického dotyku, ale také během těhotenství, porodu a kojení. Tento hormon dokáže zmírnit bolest, ulevuje od stresu a prohlubuje pouto mezi partnery (2).

Báječné endorfiny

Endorfiny jsou další neurotransmitery, jež se uvolňují nejen při sexuální aktivitě, nýbrž i během sportu. Stejně jako oxytocin dokážou zmírnit stres a zlepšit náladu (3).

Úleva od kortizolu

Koktejl dopaminu, oxytocinu a endorfinů snižuje hladiny adrenalinu a kortizolu, známých „stresových hormonů“. Sex je tedy prokazatelně nejlepším způsobem, jenž zbavuje splínů a tlaku. Kromě zaplavení těla hormony, které vám mohou pomoci cítit se méně ustaraně, úzkostně a stresovaně, má i řadu dalších a neméně důležitých zdravotních výhod (4).

Jak často se milovat?

V závislosti na vaší úrovni nadšení a výběru fyzicky náročnějších milostných pozice můžete během sexu spálit spoustu kalorií. Sex zároveň napomáhá usínání, za což opět mohou hormony. Zvýšený oxytocin a prolaktin, jehož hladina je vyšší po orgasmu, a snížený kortizol se pojí s rychlejším navozením spánku. Kromě toho pohlavní styk snižuje riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění a podle všeho dokonce i podporuje paměť (5). A jaká frekvence se považuje za ideální?

Sexuologové se shodují, že sex jednou až třikrát týdně patří ke zlaté střední cestě. Záleží na tom, co vám i partnerovi vyhovuje. Platí přitom, že ten z dvojice, který je sexuálně aktivnější, by se tomu méně intimně chtivému měl přizpůsobit a najít nějaký kompromis. V každém případě pozitivní účinky sexu přetrvávají maximálně 24 hodin (6).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535451/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507848/,  (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470306/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538239/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5052677/, (6)www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7293001/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude ve znamení harmonických vztahů. Pokud jste v partnerském vztahu, těšte se na spoustu pohodových chvílí plných porozumění a radosti. Single Berani mohou očekávat zajímavé setkání s někým, kdo je zaujme. Pozor vša... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
56 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat