Sex je dobrý především pro mozek

Sex: redukuje stres, navozuje spánek, posiluje imunitu, prokrvuje pokožku a zlepšuje zdraví srdce. Tedy nejen to. Mezi benefity uspokojivé sexuální aktivity dokonce patří i posílené kognitivní funkce. Zase o důvod víc, proč se místo televize pomilovat. Bude vám to lépe pálit!

Kognitivní funkce jsou jednou z hlavních oblastí lidské psychiky, jejichž centra jsou uložena v různých částech mozku. Prostřednictvím kognitivních funkcí člověk vnímá svět kolem sebe, jedná, reaguje a zvládá různé úkoly. Tak praví internetová encyklopedie. Nejsou ty vaše v kondici? Naordinujte si milování s tím, koho máte rádi. Vědci (1) jej totiž spojují s lepší kondicí mozkovny!

Jak sexualita souvisí s kognitivními funkcemi?

Když se akademici začali zajímat o vztah mezi sexem a fungováním mozku, přizvali si k tomu 1 683 starších dospělých žijících v partnerských vztazích. Zároveň použili longitudinální data ze dvou kol Národního projektu sociálního života, zdraví a stárnutí (NSHAP). Kognitivní funkce pak byly měřeny pomocí Montrealského kognitivního hodnocení skóre. A vědci se nestačili divit (1).

Recept na šťastnější život

Nejdřív respondenti vyplnili dotazníky ohledně sexuální frekvence, pocitů z fyzického potěšení a emocionálního uspokojení, pak podstoupili analýzu mentálních a intelektuálních schopností, které závisejí na funkci mozkové kůry, jako je vnímání, paměť či řeč. Výsledky ukázaly, že u dospělých ve věku 62–74 let souvisel kvalitní a uspokojivý sex s lepším kognitivním fungováním. Pojem „kvalitní“ je pochopitelně subjektivní (1).

Kdo se neptá, nikam se neposune

Zatímco jeden v posteli vyžaduje zdlouhavou předehru, druhému stačí rychlovka a uspíšený nástup orgasmu. V každém případě se spíš jedná o osobní preference jedince, nicméně z jeho pohledu by sex skutečně měl probíhat tak, aby vyhověl konkrétním požadavkům a přáním (2).

Z toho vyplývá, že by se o sexu mělo neustále mluvit, neboť sexuální preference se s věkem, zdravotními obtížemi i případnými stresory neustále mění. To, co vzrušovalo před lety, v současnosti nemusí platit. Proto komunikujte, bádejte a vyzvídejte. A taky nebuďte skoupí na slovo, když se vás protějšek zeptá, po čem že to při milování právě teď toužíte. Prospěje to oběma stranám, a to nejen po fyzické stránce (2).

Zdroje: (1) www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00224499.2023.2238257, (2) názor autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat