Sebeexpanze je klíčem k udržení sexuální jiskry

Stereotyp, zajetá rutina nebo jen prachsprostá nuda. Tohle chuť na sex vážně k smrti ubíjí. Nechte ji zase expandovat, zlepší vám to vztah i milostný život.

Znáte se celé roky, víte o sobě všechno a zřejmě vás nemá co překvapit. Jeden by řekl, že je to dokonalé soužití! Nechybí mu ale něco? Třeba vášeň, která udržuje sexuální jiskru tolik potřebnou pro intimitu i celkovou harmonii. Získejte ji zpátky.

Jděte štěstíčku naproti

Sebeexpanze je koncept navržený dvojicí amerických psychologů Arthura a Elaine Aron. Velmi zjednodušeně řečeno odkazuje na myšlenku vystoupení ze své komfortní zóny, potřebě zkoušet nové věci a nutnosti se v kontextu partnerství neustále vyvíjet (1). Právě tohle prý onu jiskru zachová bez ohledu na to, jak dlouho svazek trvá. V běžném životě to pak vypadá nějak takhle.

Pryč s rutinou a předvídatelností

Každý den se doma potkáte zhruba ve stejnou hodinu, jíte dokola tatáž jídla a v televizi sledujete tytéž pořady. Žádný div, že synonymem vašeho vztahu je stereotyp, jehož kořeny jsou čím silnější. Právě sebeexpanze povzbuzuje páry, aby společně prozkoumávaly různorodé aktivity a záliby, které do jejich milostného i osobního života vnesou nový vítr, spontánnost a vzrušující dobrodružství. K tomu všemu je třeba myslet i na posilování. Nikoli však těla, ale přitažlivosti.

Co dnes budeme dělat, zlato?

Vykročení ze známých rolí a prozkoumání dosud nepoznaných aspektů sebe sama může oheň přitažlivosti pořádně rozdmýchat, protože vás drahá polovička po letech uvidí v jiném a zajímavějším světle. Zapojte se s partnerem do nějaké aktivity, která vás oba bude bavit. Už dávno se prokázalo (2), že příjemným a nečekaným „následkem“ je zvýšení sexuální touhy, s níž zase souvisí všeobecná spokojenost i vzájemná přitažlivost. Kdo v tomhle usne na vavřínech, ten může později dost litovat! Když navíc budete pěstovat i komunikaci, účinkem se sebeexpanze zkrátka nemůže minout.

Zdroje: (1) www.assets.cambridge.org/97811084/75686/excerpt/9781108475686_excerpt.pdf, (2) www.psycnet.apa.org/record/2018-47337-001






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat