Sex v těhotenství. Užijte si ho!

Když čekáte miminko, je všechno jinak. Mění se tělo, pocity, možná i přístup partnera k vám. A i v oblasti sexu dochází k určitým novinkám. Jednak se pár cítí uvolněnější kvůli opadnutí trampot s antikoncepcí nebo naopak neustálým snažením o početí.

Vše je jiné, odlišné, a to dává průchod skvělému mazlení i milování. Mnohdy ještě lepšímu, než tomu bylo doposud!

Ovšem vše záleží především na touze budoucí rodičky, neboť ta v průběhu gravidity kolísá. Všeobecně však platí, že v prvních třech měsících chuť na milování není skoro žádná (na vině mohou být i nevolnosti apod.), ve druhém trimestru si ale hormony zpravidla dávají trochu pokoj, nastávající matka si zvyká na svůj stav, a tak její sexuální apetit vzrůstá. Aby pak mohl ve třetí dekádě opět poklesnout… Těsně před porodem už se většina žen spíš modlí, aby to měly za sebou, čili logicky dochází k obavám nad událostmi dalších dní a nechuti.

Plnohodnotní rodiče

Ale nepředbíhejme. Jednu důležitou skutečnost přece nemůžeme vynechat! Sex v těhotenství fyzicky i citově velmi sbližuje nejen partnery. Hlazení, starost a péče o sebe navzájem je dobrým startem pro vytvoření harmonického vztahu k dítěti, i když je zatím pouze v bříšku.

Není však výjimkou, že jedná-li se o prvního potomka, žena je ze všech těch změn, které se na ni valí, trochu překvapená. Může být i podrážděná. Nemá po celé těhotenství náladu na mazlení jako takové, ale zase dává průchod masážím, líbání, masturbaci. Vše je možné!

Mnoho mužů těhulky vzrušují

Radek 29 let, Praha: „Moje žena mě nikdy nepřitahovala víc. Připadá mi sexy, ale zároveň zranitelně. Milování si užíváme a já mám radost, že ho neodmítá. Spíš má větší sexuální apetit než dřív.“

Když muž potřebuje pozornost

Jenže co na to partner? Nechybí mu něha? To se ví, že ano. A moc. Dokonce hrozí riziko, že přes všechnu partnerčinu neochotu a nevoli k fyzickým dotekům utrpí jeho ego, začne se cítit odstrčený, neatraktivní, nežádoucí. (Zde je vysvětlení, proč někteří muži nedokážou pochopit ženské stavy během čekání na malý zázrak a vyhledají v rámci své sexuální frustrace její ventil jinde – u milenky.)

Řešením je promluvit si s protějškem, své pocity mu důkladně poslat, ale hlavně vysvětlit, že láska vůči němu se v žádném případě neztrácí, pouze zažívá útlum. Je třeba dát mu svoji náklonnost najevo jinak než prostřednictvím pohlavního styku – pohlazením, prohrabáváním vlasů, když má hlavu u vás na klíně… I obyčejné uvaření výtečné večeře a schoulení se u něj v klíně může znamenat projev citů.

Pomoc, sex se mi hnusí!

Pokud se však žena na milování cítí, nic jí nebrání v tom, aby si sex užívala. Pro plod to škodlivé není (kromě 10. – 14. týdnu gravidity, a to jen v případě, že dotyčná již v minulosti prodělala potrat). Orgasmus respektive „svalový otřes“ dělohy a její stahování taktéž není podnětným důvodem, proč se sexu vyhýbat, neboť nic nenasvědčuje o jeho škodlivosti vůči plodu. Naopak. V případě, že žena přenáší, může vyvrcholení domoci ke zrychlení porodu.

Vhodné polohy během těhotenství

- Do 5. 6. měsíce: jakákoliv poloha, která nevzbuzuje nepříjemné pocity
- Všeobecně: Všechny varianty chlípné psí polohy na všech čtyřech (minimalizuje se tlak na břicho).
- V pozdějších měsících (když je bříško větší): poloha lžic.
Partneři leží na boku za sebou a připomínají tak dvě lžičky zaklesnuté do sebe.
Jezdecké polohy „na koníčka“. Vagína je větší, takže hranice milování se posouvají dále. Žena si navíc řídí hloubku průniku.
- Před porodem: Polohy s mělkým pronikáním. Varianta misionářské polohy, kdy muž klečí mezi nohama ženy.
Žena leží pohodlně na zádech, křížem k ní partner na boku, takže dohromady vytvoří písmenko T. Ona mu přehodí nohy přes bok, čím vytvoří prostor pro styk.

Pokud k těhulkám patříte vy sama, mějte na paměti, že můžete mít různé pocity, které většinou po narození miminka samy odeznějí.

Hladký průběh těhotenství a pouze samé příjemné pocity přeje redakce a Nicol Králová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat