Příliš vysoké nároky a neustálé obviňování. I to jsou důvody, proč vztahy končí rozchodem

12.03.2018 | Sex a vztahy

Některé vztahy prostě nevydrží. Ačkoli se zpočátku zdá všechno jako v pohádce, nakonec je čeká smutný konec. Jak to, že některé páry jsou spolu celý život a jiné se rozejdou po pár týdnech nebo měsících?

Známe nejčastější příčiny!

Příliš vysoké nároky na partnera/partnerku

Pokud má jeden z dvojice v hlavě jakýsi pomyslný seznam vlastností a dovedností, které musí jeho protějšek mít a splňovat, pak mají oba zaděláno na problém. Ve své hlavě totiž vytváříme obraz ideálního partnera/partnerky, a ti jak známo neexistují. Pokud se s tím ovšem člověk nesmíří, je odsouzený k dalšímu nevydařenému vztahu.

Záměna upřímnosti a kritiky

Ano, upřímnost je ve vztahu důležitá. Ale to neznamená, že by měli partneři bez obalu neustále poukazovat na chyby a nedostatky toho druhého. To totiž vede pouze k tomu, že se kritizovaný z partnerů bude cítit méněcenně a nešťastně. V takovém vztahu není možné vydržet dlouho.

Nezvládnutá a nezvládnutelná žárlivost

Je známou pravdou, že žárlivost jednoho z partnerů dokáže i jinak velmi šťastný a perspektivní vztah spolehlivě pohřbít. A bohužel se většinou člověk jen tak nezmění. Žárlivé scény na denním pořádku jsou vyčerpávající (pro obě strany) a podkopávání vzájemné důvěry prostě nikdy k harmonickému soužití nepovedou.

Podceňování upřímnosti

Dlouhodobé lhaní, neustálé vymýšlení výmluv, to nejsou právě dobré základy pro šťastný vztah. Dříve nebo později se neupřímnost jednoho z partnerů projeví. A to je vlastně začátek konce. Vztah musí stát na důvěře, na otevřenosti.

Neustálé obviňování

Pokud jeden z partnerů viní z vlastních nezdarů toho druhého, dosáhne jediného – že si ten druhý začne připadat méněcenný, neustále kritizovaný, začne mít dojem, že vlastně pro nic a nikoho není dost dobrým... Pokud člověk neumí přijmout odpovědnost za vlastní činy a jejich následky, těžko může očekávat, že bude mít šťastný dlouhodobý vztah.

Emocionální nezralost

Je jedno, kolik člověku je – emoční vyzrálost se nezískává věkem, ale spíše zkušenostmi a touhou se učit. Pokud ale někdo bez příčiny reaguje přemrštěně, neumí zacházet s negativními emocemi, je agresivní, vyvolává hádky kvůli maličkostem, případně není připraven se vázat, je s ním dlouhodobé soužití prakticky nemožné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

407 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat