Prostreno.cz

Kvalitu vajíčka prozradí skořápka

24.04.2022 | Tipy a triky

Vejce jsou žádaným zbožím. Kdo má to štěstí, sbírá každé ráno vajíčka od vlastních slepiček. Ostatní se musí spolehnout na nákup v obchodě. Jak se při jejich nákupu nespálit a co znamenají všechna ta písmenka na obalu či skořápkách?

Vejce jsou potravinu s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny. Jsou vysoce stravitelné, mají skvělou schopnost zasytit. Jak je – a jaká vlastně – vybrat?

Když nemáte příbuzné na vsi, nebo svého ověřeného dodavatele, vybrat kvalitní vejce může být docela věda. Není však třeba studovat zoologii, abyste věděli, jak na to. Co lze zjistit z údajů uvedených na obalu a co nám sdělují informace na skořápce? S výběrem vajec nám mohou pomoci i značky kvality, které najdeme na obalu.

Odkud pocházejí?

Kódy na obalu vajec a na jejich skořápce nelze slučovat. Každý má úplně jinou funkci a poskytuje odlišnou informaci. Pokud na obalu najdeme zkratku CZ, znamená to, že vejce byla tříděna a balena v České republice, neoznačuje to jejich původ. Tento kód však udává pouze identifikaci balírny/třídírny, kde se vejce třídí a balí.

Znamená to, že ani z této informace není možné odvozovat zemi původu vajec. Tu je možné nalézt v povinném kódu producenta vytištěného přímo na vejci. Kód producenta, který je uveden na skořápce vajec, je také na balení vajec vysvětlen – většinou na vnitřní straně víčka.

Jak číst kód ze skořápky

Určitě jste zaregistrovali kódy, které se nacházejí přímo na vejci. Co přesně tyto údaje znamenají? Uveďme si konkrétní příklad – kód 1CZ7601. První číslo – zde č. 1 – označuje metodu způsobu chovu nosnic.

  • 1 – vejce nosnic z chovu ve volném výběhu
  • 2 – vejce nosnic z chovu v halách
  • 3 – vejce nosnic z chovu v klecích
  • 0 – vejce nosnic z chovu v ekologickém zemědělství (BIO)

Další dvě písmena jsou zkratkou pro zemi, odkud vejce skutečně pochází („CZ“ – Česká republika, „SK“ – Slovensko, „LV“ – Lotyšsko, „PL“ – Polsko, „DE“ – Německo, „NL“ – Nizozemí, „ES“ – Španělsko apod.). Čísla za písmeny zase označují registrační čísla chovu.

Malé, nebo velké?

Vejce jsou stejně jako oblečení dělena podle velikostí. I jejich značení je obdobné – „S“ představují nejmenší vejce, „XL“ ta největší. V obchodech se nejčastěji setkáváme s velikostmi „M“ a „L“. Jak je to ovšem s jejich hmotností?

  • XL – velmi velké vejce, hmotnost nad 73 gramů
  • L – velké vejce, hmotnost od 63 do 73 gramů
  • M – středně velké vejce, hmotnost od 53 do 63 gramů
  • S – malé vejce, hmotnost méně než 53 gramů

Zdroj: www.therealfooddietitians.com, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat