Svádění v baru či na ulici je konec. Co ho nahrazuje?!

12.01.2016 | Vztahy

Z nové generace dospělých se stává skupina zbabělců. Nikdy nebylo snadné na ulici oslovit protějšek, který se člověku zamlouval, vyjádřit mu náklonnost a pozvat ho na kafe či přímo na rande. Dnešní moderní technologie a internet ale tuto společenskou a lidskou ctnost zcela vymýtily. Mladí lidé tak spoléhají na aplikace a v bezpečí svého telefonu sice odhalují zájemcům mnohdy i genitálie, nicméně přímé komunikaci se vyhýbají. Podle vědců je to ale jejich škoda. Verbální komunikací člověk o sobě přenese jen sedm procent veškerých informací, zatímco neverbální – čichovou, sluchovou, pohybovou apod. – ve vteřině vyjádří zbytek.

„Dnes lidé tolik spoléhají na randění na internetu a věří, že je to jediný způsob, jak si vyrazit, ale osobní seznámení, i když v obyčejných každodenních situacích jako v řadě na poště či v kavárně, může vést k úžasným výsledkům,“ tvrdí expertka na vztahy Shelley Whiteheadová v rozhovoru pro deník The Independent.

Ten se tématem seznamování zabývá a shrnuje důvody, proč je mobilní a internetová seznamka špatně. A proč vede k frustraci a zklamání a nakonec i osamělosti, i když uživatelé denně osloví třeba desítky neznámých. Na jednu stranu nabízí tisíce a někdy i miliony profilů, které člověk může kontaktovat, ale nenabízí to nejpodstatnější – přímou osobní zkušenost.

Profesor behaviorální psychologie Nicholas Epley z University of Chicago k tomu říká: „Lidé si myslí, že sedět v klidu a samotě bude příjemnější než se účastnit trapné konverzace tváří v tvář, ale ve skutečnosti je opak pravdou. Každý je podle všech vědeckých podkladů mnohem šťastnější a má mnohem příjemnější pocit ze vzájemné komunikace, než když ji provádí přes média v izolaci.“

O tématu píše také magazín Forbes, který zdůrazňuje především biologické a evoluční zákonitosti komunikace při seznamování. Jen sedm procent komunikace (předávání informací) člověk může zprostředkovat písmem či ústně. Třiadevadesát procent všech ostatních informací o protějšku získáváme neverbálně z tělesných projevů, pachu, chování, pohybů apod.

Potíž je také v tom, že lidé neumějí mezi sebou komunikovat. Povídat si na ulici, v městské dopravě, obchodě či v čekárně je zvláště v Česku jev vzácný. Protože lidé se bojí hovořit nezávazně a toto umění vyžaduje nejen kuráž, ale také jistý trénink.






Celkem 7 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:26
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:51
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat