Co nejvíc ovlivňuje ženské myšlení a vzhled?

05.11.2016 | Vztahy

Jsou to muži, jimž se často vyčítá, že mají mozek příliš zaplavený testosteronem a jsou jím silně ovládáni. Pravda je, že sexuální hormony působí na obě pohlaví, ale kvůli tomu, že ženy během jediného měsíce zažívají výrazné změny v hladinách jednotlivých hormonů, daleko větší výkyvy v jejich chování, myšlení, emočních stavech i fyzické vizáži pozorujeme u nich. Muži mají většinou poměrně stabilní hladinu testosteronu po většinu života. Ačkoli od rané fáze dospělosti neustále klesá, činí tak pozvolně. Díky tomu se v plné vyspělosti a při dostatečné inteligenci dokážou mnohem lépe ovládat.

Ženy za změny nálad, výkyvy ve svých kognitivních funkcích i v nutkání přejídat se v některé dny periody nemohou. Hormonální změny jsou prudké a neustálé.

V zajetí hormonů

„Hormony a chování zcela jasně spolu souvisejí ve všech fázích menstruačního cyklu,“ vysvětluje profesor Nick Neave z Northumbria University.

V jednu část cyklu je žena velmi bystrá a myšlení má rychlé, hormony totiž působí na příslušná centra v mozku, v další části je ale najednou iracionální a emočně předrážděná, protože se změnila hladina hormonů a aktivují se jiná centra. A v další části cyklu žena myslí jen na sex a má touhu podvést partnera, protože je na vrcholu opět jiný hormon a ovlivňuje jiné centrum.

„Spousta žen myslí mnohem racionálněji a lépe se ovládá těsně po ovulaci. Ale pak zažívají nárůst impulzivního chování, úzkostí a podráždění, nastává fáze předmenstruační,“ vysvětluje dále profesorka Karen Pineová z University of Hertfordshire.

Štěstí i myšlenky na nevěru

Nejšťastnější a nejvitálnější jsou ženy během folikulární fáze, zrání vajíčka. Tehdy narůstá hladina estradiolu, který ovlivňuje pozitivní náladu, motivaci, paměť, působí proti úzkosti a stresu. Zvyšuje také libido, které je nejvyšší v době ovulace. Na fyzické úrovni se ženě mění hlas tak, že je vyšší a přitažlivější pro muže, ale také se jí mění tvář, která má femininní rysy a je atraktivnější. Jenže je žena v tuto dobu také ochotnější k nevěře.

„Ženy se v tuto dobu také více šlechtí a oblékají tak, aby podpořily svou ženskost a líbily se mužům. Říkáme tomu fáze zdobení,“ tvrdí profesorka Pineová.

Hledání úlevy v ledničce

Po ovulaci nastává fáze luteinizační, kdy začíná být žena předrážděná, tkáně se zavodňují a ona je úzkostná a přecitlivělá. Je to kvůli nárůstu hladiny progesteronu a poklesu hladiny estrogenu. Ženy jsou zmatené, zapomětlivé, mají výkyvy nálad a ohromnou chuť na sladké a jídla obsahující sacharidy. V tuto část cyklu snědí často o čtvrtinu více jídla než normálně.

A konečně v poslední fázi – pokud nedošlo k oplodnění a usazení zygoty v děloze – nastává menstruace. Ta se ohlašuje u většiny žen premenstruačními syndromy. Během nich nedokážou pořádně myslet, cítí se fyzicky velmi nepříjemně, zažívají bolesti hlavy i břicha, nedokážou normálně fungovat a často jsou protivné na okolí. Vysvobodí je až menstruace, po jejímž skončení nastává opět fáze folikulární a začne dozrávat nové vajíčko.






Celkem 14 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:42
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:14
143 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat